Poo eller no-poo, det är frågan...

Poo eller no-poo, det är frågan...

Visste du att våra tvålar funkar utmärkt att använda istället för schampo? Tvål i håret? Varför då? För många är hårtvätt synonymt med just schampo, och har så varit under hela livet. Men faktum är att det finns en uppsjö med andra enkla och tillgängliga metoder för att rengöra kalufsen. 

I takt med att medvetenheten ökar kring hur konventionellt schampo påverkar både våra kroppar och miljön, utforskas det allt mer för att hitta skonsamma alternativ till hårtvätt. Beprövade men bortglömda metoder återupptäcks samtidigt som nya upptäckter görs, av en alltmer entusiastisk skara som gärna delar nyvunna erfarenheter med varandra. Ett nytt samlingsbegrepp för de allra mest “rena” tvättmetoderna har till och med uppstått; no-poo. 



Med på köpet när du tvättar håret med schampo kommer kemikalier, i form av silikoner (slutar ofta på -one eller -ane i innehållsförteckningen), det mycket uttorkande SLS (en stark tensid) med mera. En cocktail verkande som en slags högeffektiv kemisk rengöring. I andra änden av spektrat, som alltså talande kallas för no-poo, hittar vi tvättmetoder baserade på till exempel, rågmjöl, lera, olja och ägg. Det är till denna kategori som den skonsamma, fasta ekotvålen sällar sig. Om man sammanfattar tvätten med konventionellt schampo som kemisk, så blir motsvarande beskrivning för no-poo-metoderna mekanisk. Det handlar alltså om att få loss ansamlad smuts genom att mekaniskt massera hår och hårbotten. Smutsen fäster därefter till t.ex den lera som du masserat in, eller löses upp i tvålen du gnuggar med, för att sedan sköljas bort tillsammans med vattnet. Ju mildare produkt du tvättar med, desto mer fysiskt får du arbeta med den.


Våra tvålar räknas alltså som no-poo men eftersom de är en mild tensid befinner de sig inte längst ut på skalan. Rengöringen är fortfarande betydligt mer skonsam än med vanligt schampo, men du behöver inte arbeta lika mycket mekaniskt som vid t.ex en ler- eller rågmjölstvätt. I och med att tvålen är överfettad återfuktar den även din hårbotten. Andra uppskattade egenskaper är att tvåltvätten löddrar, att tvålen kan förvaras i duschen, och inte kräver någon procedur eller förberedelse utan är redo att användas till skillnad från vissa andra milda metoder. Kanske kan man säga att hantverkstvålen är den smidigaste av no-poo-varianterna. 


Värt att nämna är också den variant som kallas schampokaka, eftersom den ibland blandas ihop med just hårtvålen. Kärt barn har många namn. Hårtvål kan även kallas schampotvål och på engelska schampobar - vilket även schampo i fast form gör. Vi har valt att prata om hårtvål eller schampotvål när vi pratar om hantvekstvålen till hårtvätt. 

Schampokakan är inte en hard core no-poo produkt utan en variant av det konventionella schampot men utan vatten och konserveringsmedel som kommer i fast form. Däremot kan den räknas både som no-poo och inte no-poo beroende på vilka ingredienser den innehåller. Precis som schampo på flaska finns varianter med milda tensider (men då med mindre lödder) och silikonfria alternativ. De schampo och balsamkakor vi säljer i vår butik av Grön Lycka, är av mildare sort vilket påverkar löddret på vissa av dem. Fördelen är att du inte släpar hem onödigt vatteninnehåll eller plastförpackningar från affären. 

Men tillbaka till no-poo. Tanken med våra tvålar och annat no-poo är inte bara att produkterna är mer skonsamma i sig, utan även att man ska kunna dra ut på hårtvättarna med ännu längre mellanrum. Allt för att minska belastning på miljö och kropp. Med vanligt schampo torkar man lätt ut sin hårbotten som då kompenserar med att producera massa fett. Av den anledningen brukar det uppstå en övergångsperiod när man börjar med mer skonsamma metoder, det brukar handla om några veckor då hårbotten justerar sig utifrån de nya förutsättningarna. Väl förbi den fasen brukar många dock klara sig med 1-2 tvättar per vecka, och för vissa ännu mer sällan. Hårbotten har nu frisknat till, balanserat sin sebumproduktion och tex upplever vissa att de på några års sikt fått mer volym i håret med naturlig hårtvätt, särskilt med hantverkstvål. 



Att byta sitt schampo mot den fasta och skonsamma tvålen, är för många ett större steg än att byta ut den konventionella handtvålen eller duschcremen. Vi har under åren delat utmaningar och erfarenheter, bollat, följt upp och deltagit i processen att undan för undan byta ut dom gamla flaskorna som ockuperar badrummet. Hela tanken är ju att klara sig med färre men istället riktigt bra produkter, och tillsammans med våra kunder har vi nu en gedigen kunskapsbank som vi stolta delar med oss av. 

Vi är många som är nyfikna på mer hållbara sätt att leva våra liv på, och en till synes liten sak som hårtvätten kan uppenbarligen skapa många spännande följdfrågor och leda till värdefulla upptäckter. Många som använder våra tvålar till hårtvätt beskriver till exempel hur håret blivit tjockare, att tovor, flygigt hår och problem med hårbotten försvunnit. Dessutom blir det så stiligt i duschyllan, utan onödiga förpackningar, när det enda du behöver ha där är en riktigt bra tvål. 


Produktlänkar från blogginlägget:

Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torrt hår - extra vårdande och återfettande

Balanserat hår/hårbotten - vårdar och återfuktar

Fett hår - djuprengör


Presentkit


Utvalt från andra kreatörer