In stock.

Fjällfrö Gröt

9.65 EUR


Artikelnummer: 303

flik1 Beskrivning

ftext1

Två härligt mumsiga och mättande grötblandningar tillverkade i Ammarnäs, Västerbotten av Christina på Fjälllfrö.

Fjällfrö flingar grynen själva och rostar solrosfröna i gjutjärnsgryta för bästa kvalitet. Fjällkvanne och nässlor plockas i närmorådet, de torkas och används som kryddor i grötblandningarna.

Havren, rågen och dinkeln är alla KRAV-odlade i Sverige för bästa kvalitet. 


Jag tycker att frukosten är viktig – så viktig att jag vill göra den själv och använda de bästa råvarorna för att ge godaste smaken, högsta näringsvärdet och en lång mättnad.

Därför började jag flinga spannmål i en handdriven kvarn: havre, råg och dinkel. Jag provade olika sorter, olika blandningar, olika mått av varje ingrediens. Nu vill jag erbjuda fler den omtyckta gröten. Hoppas den gillas.

//Christina Öster, Fjällfrö, Bertejaure Gård, Ammarnäs, Västerbotten


Välj i menyen mellan 

Bertejauregröt

Vindelälvsgröt

En påse innehåller 650 g (räcker till drygt 13 portioner)

slutftext1

flik2 Innehåll

ftext2

Bertejauregröt innehåller  egenflingad nakenhavre och svedjeråg med rostade solrosfrön, linfrön och är kryddad med handplockad fjällkvanne. En påse innehåller 650 gr. (ca 13 portioner)

Näringsdeklaration per 100 g: 

Energi kJ/kcal 1560/373 Fett 8,74g - varav mättat 1,14g - enkelomättat 3,37g - fleromättat 3,82g 

Kolhydrater 54,1 Sockerarter 0,98g Fiber 13,7g Protein 12,3g Salt 0,0075g

Vindelälvsgröt innehåller egenflingad havre, svedjeråg och dinkel med rostade solrosfrön, linfrön och är kryddad med handplockade nässlor. En påse innehåller 650 gr. (ca 13 portioner)

Näringsdeklaration per 100 g: 

Energi kJ/kcal 1580/378 Fett 8,83g - varav mättat 1,16g - enkelomättat 3,34g - fleromättat 3,94g 

Kolhydrater 55,2 Sockerarter 1,58g Fiber 11,1g Protein 13,4g Salt 0,0088g


INFO FRÅN FJÄLLFRÖ- MER OM SVEDJERÅG;
Svedjeråg är en gammal spannmålssort som har ett något högre näringsinnehåll än vanlig konventionell råg, och dubbelt så hög proteinhalt. Det har en mild och god smak.

Under 1500- och 1600-talen flyttade uppemot 20 000 skogsfinnar med sin svedjeråg till skogslandskapen i Norrland och Mellansverige. Delvis på krav från Kungen för att utgöra ett hinder och en buffert mot Norge som då tillhörde Danmark. Gränsstriderna var otaliga och skogarna mot Norge alltför obebodda. Det började dessutom bli ont om mark att svedja i östra Finland.

Svedjerågen sås strax efter midsommar år ett, och gror och växer sedan under sommaren. På hösten slås den av. Under vintern samlar plantan kraft och det ursprungliga strået förgrenar sig – tuvar sig – i fyra fem enskilda strån. Sommar nummer två växer sig rågen hög, tät och kraftig. Den kan bli 2 meter hög. Axen blir fullmatade och tunga. Rågen mognar för att skördas i månadsskiftet augusti–september.

slutftext2

flik3 Tips

Ät gröten som i Lappland - med fjällfil

Ät gröten som i Umeå - med Hjortron

Ät den nyttigare - med havredryck

För den sötsugne - stoppa i torkad frukt när du kokar gröten

För den med magproblem - koka med lite psylliumfrön


Tag 2 dl gryn och blötlägg  över natten - blanda i degen för ett nyttigare matbröd


ftext3


slutftext3

flik4 Recension

ftext4


”Den godaste gröt jag ätit.”

”Fantastiskt, man håller sig mätt till lunch.”