Handgjorda Ekotvål tillverkad i Ratans tvålmakeri

Vår handgjorda ekotvål är en mångsidig produkt och fungerar som kroppstvål, ansiktstvål, raktvål, schampo och balsam, vilket minskar mängden onödiga förpackningar. 

Våra tvålar är handgjorda av ekologiskt odlade oljor. Huvudingrediensen i Malin i Ratans handgjorda ekotvålar är KRAV-märkt kallpressad svensk rapsolja, som får förtvålas tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor (olivolja, kakaosmör, sheasmör, ricinolja och solrosolja). 

Mer information om tvålarna hittar du längre ned på sidan om du scrollar förbi produkterna.


De fasta tvålarna finns både i doftsatta varianter och med ingen tillsatt doft. Vi använder en mild doftsättning med enbart eteriska oljor från växtriket. Tvålarna med färg har fått sina egenskaper från naturliga färgämnen såsom malda örter eller mineralpigment.

Vi använder inga onödiga tillsatser och inga animaliska ingredienser (undantag ullen runt den tovade tvålen). Äkta tvål är basisk och inga parabener behöver tillsättas. Vi har aktivit valt att inte använda oss av palmolja, en miljökritiserad olja som tyvärr är vanlig i tvål.

Handgjord Ekotvål är så mycket mer än bara en tvål. Hantverkstvålen ger en len hy, frisk hårbotten, naturligt hår och ett lugnt, miljöklokt hem.

Vill du veta vilken Handgjord Ekotvål som passar bäst för just din Hud och ditt Hår och Hem, kolla in vår tvålguide.

Tvålarna finns i tre storlekar: Liten, Stor och Reptvål. De finns även som tvålflakes och tovad tvål (ulltvål).  De flesta även som tvålflakes i skrubbpåse. Hushållsvtålarna finns i två storlekar och som tvålflingor.

Förutom tvål innehåller slutprodukten även glycerin, som är en naturlig fuktbindare som gör huden mjuk. Många som använder våra tvålar berättar att de inte blir torra eller behöver smörja huden lika ofta – det är tack vare glycerinet! 

När du köper tvålar från oss så kan vikten variera på de tvålar du får hem, trots att de är av samma storlek. Det här beror på att tvålarna förlorar vikt med tiden, allt eftersom de torkar. Det är vattnet i tvålen som dunstar, och kvar blir en tvål som är lättare, men också mer koncentrerad, och drygare för dig som använder den.

För den genuina hantverkskänslan skär vi tvålarna för hand och den vikt som anges på etiketten är färskvikten för just den storlekens "normaltvål". Det vill säga den ungefärliga vikt tvålen har när vi skär den. Från början väger tvålarna mer, och på sikt torkar de och vattnet i dem dunstar bort. Hantverksmässigt tillverkade tvålar kan förlora uppåt 15% av sin vikt om de torkat länge.  Vi har valt att låta det vara så, eftersom vi inte vill tillsätta några onödiga fuktbindande ämnen i våra tvålar. På så sätt kan du som kund få en så naturlig och ren produkt som möjligt.  

Handgjord tvål = Äkta tvål!  Läs mer om olika sätt att tillverka fast tvål på bloggen Nyponros.com