Malin - Kreatören och grundaren

Jag, Malin - grundare av Malin i Ratan AB, är uppvuxen på den norrländska landsbygden, i en familj med månskensbönder. Skogen fanns runt husknuten då, precis som den gör nu, och den har alltid varit min plats för både fysisk aktivitet och avkoppling. Numera bor jag med min man, två döttrar och höns i byn Ratan vid Västerbottenskusten. Vi trivs här i naturen, på landet utanför stan, med att påta i trädgården, samla örter och svamp i skogen och njuta av havets bris.


Miljöfrågor, naturen och naturvetenskapen har alltid legat mig varmt om hjärtat. Tidiga skolprojekt som till exempel ”bli ett batteribi” formade min vilja att lära mig mer om miljö och hållbarhet.  Mina favoritämnen på gymnasiet var kemi och miljövård, och att jag sedan valde naturvetenskaplig utbildning på Umeå Universitet var en given fortsättning.

Med mitt miljöengagemang i bagaget valde jag tidigt att inte skapa tvål med palmolja, trots att det är en mycket populär ingrediens i tvål och ger en hårdare slutprodukt. Men palmoljeindustrins påverkan på regnskogen drev mig att skapa ett bra sammanvägt tvålrecept med andra fasta fetter och oljor, och alla tvålar vi nu tillverkar är helt utan både palmolja och djurfett.

På senare år har intresset för att minska mängden kemikalier i vår vardag varit ledord i skapandet av våra produkter, ekologiska råvaror och mild doftsättning eller doftfritt är en självklarhet. Tvålens egenskaper som en mångsidig produkt ger fina möjligheter att kemikalie- och produktbanta sitt badrumsskåp, och även hållbarhet och plastbantning blir en del i det, då en fast tvål kräver betydligt mindre resurser i form av förpackningar. En fast tvål är alltid ett bra miljöval.

Under studietiden på universitetet fick jag så höra talas om tvåltillverkning, och blev introducerad till hantverket som ligger bakom. Kemiintresset i mig fick en kick och jag testade alla möjliga recept i labbet, med olika dofter och örter som jag samlat i naturen eller odlat själv. 

När jag sedan blev gravid med min första dotter så blev jag överkänslig mot parfymdofter och lovade mig själv att aldrig mer koka tvål. Men - sommaren efter att hon föddes startade jag och två andra kreatörer i Ratan vårt lilla hantverkskollektiv med sommarbutik vid havet. Där fick jag nu möta mina kunder, de var så glada för att deras hudproblem hade försvunnit genom att de hade börjat använda enbart mina handgjorda tvålar till sin rengöring. Dessa möten och historier var så roliga för mig, och gav mig en sådan motivation att jag återupptog mitt tvålmakande. Att mina kunder är så glada och nöjda med tvålarna inspirerar mig fortfarande att fortsätta.

Efter mina universitetsstudier har jag arbetat som miljö- och infrastrukturkonsult i Umeå, men parallellt med det har mitt skapande och mitt egna företag utvecklats - mycket tack vare dig som läser det här, ihop med de andra återkommande kunderna som trivs med de produkter vi skapar. 

Våren 2017 vann jag ett aktiebolag genom folkets röst i tävling anordnad av Handelskammaren i Västerbotten. 2018 tog jag tagit steget att fullt ut satsa på mitt företag, Malin i Ratan AB. 2019 utökar vi i nya lokaler för lager, orderhantering och med en mysig liten ekobutik. Välkommen till Ratan 1.

Våra produkter har uppmärksammats i Organic Beauty Awards, 2018 som nominerad till bästa handtvål  och 2019 som en av topp fem Årets produkt - framröstad av folket.


Hösten 2019 blev vår satsning på ekobutiken nominerad till en Ullbagge, i kategorin Nya affärsmöjligheter på landsbygder som delas ut av Landsbygdsnätverket.

Våren 2021 är vi nominerade till ICA.s entreprenörspris - Årets lokala hjälte.

https://www.maliniratan.se/blogg/icas-entreprenorspris-2021

 Som en av fem företag i landet uppmärksammas vår satsning på lokal närvaro och engagemang i bygden där vi bor och verkar. Ingen vinst denna gång men som alltid fantastiskt roligt att bli uppmärksammad och stort tack till alla som röstade på oss.

Vi  samlokaliserar nu vår tillverkning med lokalen för butik och lager. En ombyggnad som öppnar upp för möjligheter för upplevelser av tvål, workshops, visningar av hantverket och tvålspa. Vi kommer att erbjuda event/kick-off för företag i form av konferens och upplevelse. Vi vill knyta ihop platsen med varumärket ytterligare och verka för en utveckling av besöksnäringen i regionen.