Besök Ratan


En liten by, mycket att upptäcka

Vacker natur med kortare vandringsleder samt en intressant kulturhistoria. Ratan har en naturlig djuphamn vilket gjorde byn till en viktig knutpunkt i handeln under 1700 och 1800-talet.

Här kan du bada vid Storsands havsbad, hyra en båt och ro över till Rataskärs naturreservat som bjuder på sköna vyer och intressant historiestig.

Övernatta gör du med husvagn eller tält på Storsands camping, med husbil på Quickstop vid hamnen i byn där du också kan lägga till med din båt. Under sommarsäsongen finns det möjlighet till en god matbit eller fika på resturang Tullgården.Handla hållbart i Ratan

Välkommen till Tvålbutiken

Vill du lukta och känna på våra produkter så är du hjärtligt välkommen till Ekobutiken i Ratan. En tvålbutik, vackert belägen i natursköna besöksmålet Ratan. Välkommen till Ratan 1.


Hantverk i Ratan

Under sommarsäsongen finns i Ratan ytterligare en butik där du kan handla tvål. I det gamla hamnmagasinet finns en hantverksbutik som jag driver tillsammans med mina vänner i hantverkskollektivet i Ratan


God mat och fika på Tullgården

Med havet som granne, kan du njut av god mat i spännande historisk och naturskön omgivning på Tullgården i Ratan. Här finner du också kulturum en historieutställning om hamnepoken, tull och lotsversamheten i Ratan och 1809- års krig. Du kan också lära dig mer om landhöjningen och den vackra naturmiljön vid havet.  Du kan även få hjälp med att boka guidning för grupper om du vill veta mer om Ratans sevärdheter.


Upptäck Ratan

Ratan är en by med mycket att erbjuda. En perfekt utflykt för alla åldrar! Hyr en roddbåt vid kajen och ro över till Rataskäret och besök landmärket Båken på nära håll. Eller gå en kulturhistorisk vandring längs havskusten där himmel möter hav. 


Läs mer om saker att göra i närområdet 

Läs mer om saker att göra i närområdet:

www.visitrobertsfors.nu

www.visitumea.se

www.vasterbottensexperience.se


Infoblad Ratan sommaren 2022


Turistväg Ratan 2020

Turistvägen Ratan

Bo, Äta, Göra & Resa 2020

Touristenroute Ratan 2020

Touristenroute Ratan

Übernachtung, Essen & Drinken, Aktivitäten & Reisen 2020

Tourist Route Ratan 2020

Tourist route Ratan

Accommodation, Food, Activities & Travel 2020