Om Malin i Ratan

Vi har blivit nominerade till ‘Guldäpplet - Årets Produkt’ i Organic beauty awards, tema hälsa! Tvål är ju i grunden en produkt för god hälsa så i mångas ögon är den redan en vinnare, eller hur?!

Lägg din röst på det snälla alternativet, ekotvålen Shea & Avokado, för alla tillfällen och en mer hälsosam vardag!

HÄR RÖSTAR DUOrganic soaps handmade in Sweden. I den lilla kustbyn Ratan i Västerbotten, med havet och naturen och den kulturhistoriska miljön som inspirationskällor, skapar jag mina kallrörda tvålar. Jag tillverkar dem på gamla tiders hantverksvis, men med förnyade kunskaper och med naturliga och ekologiska råvaror.

Om tvålarna

Våra tvålar är handgjorda av ekologiskt odlade oljor. Huvudingrediensen är kallpressad svensk rapsolja, som får förtvålas tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor.

Förutom tvål innehåller slutprodukten även glycerin, som är en naturlig fuktbindare som gör huden mjuk. Många som använder våra tvålar berättar att de inte blir torra eller behöver smörja huden lika ofta – det är tack vare glycerinet! Tvålarna finns både  som ingen tillsatt doft och i  milt doftsatta varianter. Vi doftsätter enbart med eteriska oljor från växtriket. Tvålarna med färg har fått sina egenskaper från naturliga färgämnen såsom malda örter eller mineralpigment.

 Äkta tvål är basisk och inga parabener behöver tillsättas. Vi har aktivit valt att inte använda oss av palmolja, en annars vanlig billig olja i tvål. Vi använder inga animaliska fetter i tvålarna, och inga onödiga tillsatser eller kemikalier.Vi har tre storlekar på alla tvålsorter: Liten, Stor och Reptvål. De flesta även som tvålflakes i skrubbpåse. Hushållsvtålarna finns i två storlekar och som tvålflingor.

När du köper tvålar från oss så kan vikten variera på de tvålar du får hem, trots att de är av samma storlek. Det här beror på att tvålarna förlorar vikt med tiden, allt eftersom de torkar. Det är vattnet i tvålen som dunstar, och kvar blir en tvål som är lättare, men också mer koncentrerad, och drygare för dig som använder den.

För den genuina hantverkskänslan skär vi tvålarna för hand och den vikt som anges på etiketten är färskvikten för just den storlekens "normaltvål". Det vill säga den ungefärliga vikt tvålen har när vi skär den. Från början väger tvålarna mer, och på sikt torkar de och vattnet i dem dunstar bort. Hantverksmässigt tillverkade tvålar kan förlora uppåt 15% av sin vikt om de torkat länge. 

Vi har valt att låta det vara så, eftersom vi inte vill tillsätta några onödiga fuktbindande ämnen i våra tvålar. På så sätt kan du som kund få en så naturlig och ren produkt som möjligt.  

Handgjord tvål = Äkta tvål!  Läs mer om olika sätt att tillverka fast tvål på bloggen Nyponros.com

Användning

Du kan använda våra tvålar för alla dina behov – de är milda nog att använda i ansiktet, passar bra till händer och kropp, som raktvål eller som schampo/balsam. Det är enkelt att arbeta upp ett härligt lödder med dem, vilket jag vet uppskattas extra mycket av de som använder tvålen som schampo och kroppstvål. Tvålarna kan användas på både vuxna, barn och djur.

För vissa tvålar har vi anpassat receptet så att de ska passa extra bra till schampo, rakning, skrubb eller som hushållstvål. I bilden nedan kan du se vilka tvålar som passar till vilken hårtyp. Tvål till kropp och händer följer samma schema, längst till vänster tvålarna som passar bäst till torr och känslig hud.

Tvålarna trivs bäst på en tvålkopp av galler så att de kan ligga luftigt och torka upp emellanåt. Det kan också vara bra att växla mellan två tvålar, så hinner de torka upp mellan användningarna samtidigt som de mår bra och räcker längre! 

 

Tvålguide

Tvålmakeriets lilla butik i Ratan

Vill du lukta och känna på våra produkter så är du hjärtligt välkommen till Ratans tvålbutik, Ratan 1.

du kan välja att lägga din order på hemsidan och hämta den på Ratan 1.

För Öppettider Ratan 1, klicka här.

I övrigt har vi öppet efter överenskommelse eller när det passar oss, ofta i samband med dagar att fira då du kanske vill hitta en lämplig present..  

Håll utkik på instagram eller facebook för våra spontana öppettider.

Messa Malin för att komma överens om lämlig tid för besök: 070-3166992

Ingång på höger gavel vi källartrapp. Välkommen till ett doftande rum med lågt i tak!Tillverkning av tvålarna

När vi skapar en kallrörd två börjar vi med att tänka ut receptet: vilka oljor jag väljer styr hur bubblorna ska se ut och hur hård tvålen blir, och hur ska den dofta, ska den skrubba? Vi väljer ut de oljor jag vill använda, och de mineralpigment, malda örter, fruktjuicer och kryddor som ska få ge tvålen dess egenskaper och dess färg, och eteriska oljor för doften. Först mäter och väger vi ingredienserna, rör ihop oljorna och luten, blandar i det som ger textur, färg och doft och häller sedan upp alltsammans och låter förtvålning ske över natten.

Vi skär sedan tvålarna för hand, och efter att de har torkat i några veckor förpackar vi dem.

En stor skillnad mellan tvålar som framställs industriellt och mina hantverksmässigt skapade tvålar är att mina tvålar har kvar sitt glycerin. Industritillverkade tvålar utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet från tvålen. Glycerinet används sedan till kosmetika och livsmedel, och tvålen som finns kvar är inte alls mild och vårdande längre. Dessutom får tvålen ofta fula sprickor eftersom det mjukgörande glycerinet är borta. I mina tvålar finns naturligtvis allt glycerin kvar. Våra tvålar är också överfettade, både glycerinet och det extra fettet gör att så många kunder trivs och återkommer till mina handgjorda ekotvålar.   Läs mer om olika sätt att tillverka fast tvål på bloggen Nyponros.com 

Tvål är ofta framställd på animaliska fetter, såsom talg och ister. Vi använder enbart ekologiskt vegetabiliskt fett i våra tvålar –  huvudingrediensen är svensk kallpressad rapsolja. 

   

Kurser

När tillfälle ges erbjuder jag kurser för dig och dina vänner  i hur ni kan tillverka er egen ekologiska hudvård eller i konsten att koka kallrörd tvål. Att skapa sina egna hudvårdsprodukter är ett mysigt hantverk och du får dessutom full koll på vad du smörjer in kroppen med – inga onödiga kemikalier. Jag sätter ihop ett litet antal kurser i Tvålmakeriet i Ratan per år på beställning för grupper med ca 6 personer. Kontakta mig i god tid per e-post om du vill veta mer. Har du svårt att hitta en egen gruoo så kan du kontakta mig för att stå med på e-postlistan för öppna kursdatum. De som står på e-postlistan för förhandsinformation om när kurser drar igång. 


Just nu (våren 2019)) har vi en paus i kursverksamhet och hoppas kunna komma igång igen till hösten 2019. Dessutom är kölista lång till kurser i tvåltillverkning. 

Nyhetsbrev

Några gånger per år skickar vi ut nyhetsbrev, där vi berättar mer om våra ekologiska tvålar - till exempel vilka som passar bäst tillsammans, och hur du på bästa sätt använder dem till hårtvätt eller varför inte till tvätt och städning? Du kommer även att få glimtar från tillverkningen, och få möta oss som ligger bakom den.


Varmt välkommen att ta del av ännu mer av vår värld och våra handgjorda ekologiska tvålar! Via den här länken tecknar du dig för nyhetsbreven nu direkt genom att lämna ditt namn och din mejladress, så kommer tack-rabattkoden till dig med vändande post!


Varje nyhetsbrev kommer dessutom att innehålla en bonus till dig, i form av ett extra bra erbjudande eller en rabatt på våra produkter.


Och inte nog med det: När du tecknar dig för nyhetsbrevet så erbjuder vi nu i uppstarten en kampanjkod som direkt ger dig 10% rabatt på hela köpet när du handlar via vår hemsida (giltig en månad från när du tecknar dig på nyhetsbrevet, kan ej kombineras med andra rabatter).

Kreatören och grundaren Malin

Jag, Malin - grundare av Malin i Ratan, är uppvuxen på den norrländska landsbygden, i en familj med månskensbönder. Skogen fanns runt husknuten då, precis som den gör nu, och den har alltid varit min plats för både fysisk aktivitet och avkoppling. Numera bor jag med min man, två döttrar och höns i byn Ratan vid Västerbottenskusten. Vi trivs här i naturen, på landet utanför stan, med att påta i trädgården, samla örter och svamp i skogen och njuta av havets bris.

Miljöfrågor, naturen och naturvetenskapen har alltid legat mig varmt om hjärtat. Tidiga skolprojekt som till exempel ”bli ett batteribi” formade min vilja att lära mig mer om miljö och hållbarhet.  Mina favoritämnen på gymnasiet var kemi och miljövård, och att jag sedan valde naturvetenskaplig utbildning på Umeå Universitet var en given fortsättning.

Med mitt miljöengagemang i bagaget valde jag tidigt att inte skapa tvål med palmolja, trots att det är en mycket populär ingrediens i tvål och ger en hårdare slutprodukt. Men palmoljeindustrins påverkan på regnskogen drev mig att skapa ett bra sammanvägt tvålrecept med andra fasta fetter och oljor, och alla tvålar vi nu tillverkar är helt utan både palmolja och djurfett.

På senare år har intresset för att minska mängden kemikalier i vår vardag varit ledord i skapandet av våra produkter, ekologiska råvaror och mild doftsättning eller doftfritt är en självklarhet. Tvålens egenskaper som en mångsidig produkt ger fina möjligheter att kemikalie- och produktbanta sitt badrumsskåp, och även hållbarhet och plastbantning blir en del i det, då en fast tvål kräver betydligt mindre resurser i form av förpackningar. En fast tvål är alltid ett bra miljöval.

Under studietiden på universitetet fick jag så höra talas om tvåltillverkning, och blev introducerad till hantverket som ligger bakom. Kemiintresset i mig fick en kick och jag testade alla möjliga recept i labbet, med olika dofter och örter som jag samlat i naturen eller odlat själv. 

När jag sedan blev gravid med min första dotter så blev jag överkänslig mot parfymdofter och lovade mig själv att aldrig mer koka tvål. Men - sommaren efter att hon föddes startade jag och två andra kreatörer i Ratan vårt lilla hantverkskollektiv med sommarbutik vid havet. Där fick jag nu möta mina kunder, de var så glada för att deras hudproblem hade försvunnit genom att de hade börjat använda enbart mina handgjorda tvålar till sin rengöring. Dessa möten och historier var så roliga för mig, och gav mig en sådan motivation att jag återupptog mitt tvålmakande. Att mina kunder är så glada och nöjda med tvålarna inspirerar mig fortfarande att fortsätta.

Efter mina universitetsstudier har jag arbetat som miljö- och infrastrukturkonsult i Umeå, men parallellt med det har mitt skapande och mitt egna företag utvecklats - mycket tack vare dig som läser det här, ihop med de andra återkommande kunderna som trivs med de produkter vi skapar. 

Våren 2017 vann jag ett aktiebolag genom folkets röst i tävling anordnad av Handelskammaren i Västerbotten. 2018 har jag tagit steget att fullt ut satsa på mitt företag, Malin i Ratan AB. En spännande resa att se fram emot.


 *    *    *    *    *    *

Malin i Ratan följer kosmetikalagstiftningen och skyldigheter för ansvarig person bl.a. med märkning av produkter, god tillverkningssed och anmälan av produkter till EU:s Cosmetic Products Notification Portal (CPNP). 

*    *    *    *    *    *

Förutom här i min e-butik , i tvåleriets lilla butik Ratan 1 så säljer jag mina produkter i hantverkskollektivet i Ratan, som jag driver tillsammans med mina vänner. Du är varmt välkommen att besöka vår lilla försäljningsbod under sommarsäsongen. Övriga återförsäljare hittar ni under fliken Återförsäljare ovan.

Kontakt: 

Allmänna frågor och information: hej@maliniratan.se 

Beställningar: order@mailiniratan.se

Copyright 2016 Malin i Ratan AB | All Rights Reserved 

Foto: © Hanna Eriksson