Om Oss

Hantverksmässig tillverkning

När vi skapar en kallrörd tvål börjar vi med att tänka ut receptet: vilka oljor vi väljer styr hur bubblorna ska se ut och hur hård tvålen blir, och hur ska den dofta, ska den skrubba? Vi väljer ut de oljorna, och de leror, mineralpigment, malda örter, örtteer och kryddor som ska få ge tvålen dess egenskaper och dess färg vi väljer också om tvålen ska vara utan tillsatt doft eller med doft från eteriska oljor.

Först mäter och väger vi ingredienserna, rör ihop oljorna och luten, blandar i det som ger textur, färg och doft och häller sedan upp alltsammans och låter förtvålning ske över natten.Vi skär sedan tvålarna för hand, och efter att de har torkat i några veckor förpackar vi dem.

En stor skillnad mellan tvålar som framställs industriellt och mina hantverksmässigt skapade tvålar är att mina tvålar har kvar sitt glycerin. Industritillverkade tvålar utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet som bildas naturligt vid förtvålningen. Glycerinet används sedan till kosmetika och livsmedel, och tvålen som finns kvar är inte alls mild och vårdande längre. Dessutom får tvålen ofta fula sprickor eftersom det mjukgörande glycerinet är borta. I våra tvålar finns naturligtvis allt glycerin kvar. Våra tvålar är också överfettade, både glycerinet och det extra fettet gör att så många kunder trivs och återkommer till mina handgjorda ekotvålar.   Läs mer om olika sätt att tillverka fast tvål på bloggen Nyponros.com 

Tvål är ofta framställd på animaliska fetter, såsom talg och ister. Vi använder enbart ekologiskt vegetabiliskt fett i våra tvålar –  huvudingrediensen är svensk kallpressad rapsolja.