Upplev Tvål - aktiviteter i Ekobutiken


Det är något speciellt med en härligt löddrande ekotvål. Dofterna, löddret, känslan av kärleken till hantverket. 

Ekotvålen ska upplevas! Vill du uppleva den här med oss i Ratan?

Vi erbjuder tre event i Ratans tvålmakeri där du och dina vänner eller kollegor kan ta del av olika upplevelser av vår handgjorda ekotvål.  I bygden där tvålen tillverkas. Varmt välkomna in till oss på ekobutiken, Ratan 1!

Upplev tvål, välj mellan aktiviteterna:

  • Fotspa med ekotvål
  • Tova din egen tvål
  • Egentid med Malin

Sommaren 2021 erbjuder vi ett begränsat antal tider - först till kvarn.

Här kan du läsa mer om andra trevliga aktiviteter att kombinera din tvål-upplevelse med vid ditt besök i Ratan.

Fotspa med ekotvål

Samla dina vänner och ta hand om era fötter hos Malin i Ratan! Vi dukar upp med passande tillbehör för ett härligt löddrande fotbad. Med varsitt tvättfat får ni skrubba och löddra er fram till vilken ekotvål ni tycker allra bäst om! 

Vi träffas i ca två timmar för bubbel och mys. I priset ingår möjligheten att utforska vilka tvålar som passar bäst för era fötters behov, ni får tips och råd av vår kunniga personal. På plats får ni prova lerpeeling och andra vårdande ekoprodukter från våra utvalda kreatörer. Ni får med er hem var sin goodiebag för fotvård med utvalda produkter från ekobutiken till ett värde av 455 kr.

Under träffen smakar vi på Umeå-tillverkad choklad från Jenny på Nordic Chocolate och en god lokaltillverkad dryck. Önskar ni något bubblande med extra sting i glaset går det förstås bra att ta med egen dryck för att skåla in er vänskap. Bubbel i baljan och bubbel i glaset!

Pris: från 645 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: 4 - 8st

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Tova din egen tvål

Lär dig tekniken att tova din egen tvål! Tillsammans med dina vänner får du lära dig hantverket att tova tvål. Vi använder svensk ull från gotlandsfår. 

Under 2 timmar blir du guidad av Lisa, vår ull-konstnär. Hon ger dig den kunskap du behöver i hantverkstekniken. Du får ta med dig dina egengjorda ulltvålar hem och får dessutom ta hem instruktioner och material till att tova ännu en tvål vid senare tillfälle, till ett totalt värde av 480kr.

Vi bjuder på dryck/te/kaffe och tilltugg. 

Kursledare: Lisa Bjurdamm, utbildad inom slöjd- och textil på Umeå universitet. Tvålmakeriets sömmerska och Förste tovare.

Pris: från 795 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: 4 - 8st

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Egentid med Malin

Är du lite extra nyfiken och kunskapstörstande? Samla ett gäng vänner eller kollegor och få egentid med Malin i Ekobutiken i Ratan! Välj något av följande tre tema och inspireras av Malins kunskap och passion för hantverkstvålen.

  • Hår & Tvål
  • Miljöklokt hem
  • Från hobby till kvinnligt företagande på landsbygden

Vid varje tema träffas vi ca 2 timmar för samtal fyllda med inspiration, tips och berättelser. I priset ingår tilltugg och en goodiebag med utvalda produkter från ekobutiken till ett värde av 245 kr. Under kvällen får du även 10% rabatt i ekobutiken och vägledning med personlig shopping.

Kursledare; Malin Lindmark, ägare och grundare av Malin i Ratan AB. Utbildad naturvetare, tidigare miljökonsult, nu kreatör, tvålmakare och entreprenör.

Pris: från 365 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: 6 - 8 st

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Tema: Hår & Tvål

Få en introduktion till naturlig hårvård och vilka tvålar som passar till just ditt hår. Jag delar med mig av alla tips och erfarenheter som våra kunder delat i sin resa till no-poo. Ni får möjlighet att testa olika recept av naturliga inpackningar och surskölj.


Tema: Miljöklokt hem

Här får du tips och inspiration till ett mer miljöklokt hem och hur du kan kemikalie- och plastbanta ditt badrum och kök för en mer hållbar livsstil.


Tema: Från hobby till kvinnligt företagande på landsbygden

Malin berättar om sin resa från tvålmakare som hobby till att driva ett bärkraftigt företag på den norrländska landsbygden. Vi älskar samarbeten och berättar om hur dessa kan lyfta bygden och företagande.