Malin i Ratans hållbarhetspolicy

FN:s globala mål är grunden till vårt hållbarhetsarbete.

Ett uttalat mål för företaget är att vara miljövänligt och klimatsmart. Handgjord Ekotvål från Malin i Ratan är en hantverksmässigt skapad miljövänlig och hållbar förbrukningsprodukt. Äkta fast tvål är ett bra val för hud, hår, miljö och klimat. 

Vi vill uppmuntra våra besökare att handla kvalitetsprodukter från lokala entreprenörer och företag med stark miljöprofil. Vår butik i kulturbyn Ratan och på nätet erbjuder därför besökarna ett brett sortiment med hållbarhet i fokus. Vi står för gott värdskap och informerar våra besökare om andra hållbara besöksmål i närområdet.

Vi tänker hållbart i alla steg som tas i företaget. Miljöfrågor som ekologiskt odlat, minskad förpackningsförbrukning, återbrukad inredning och minskade kemikalier i vår vardag är alla viktiga aspekter i företagets hållbara framväxt. Vi är kunskapsförmedlare inom dessa områden och har lokal förankring i trakten.

Våra egentillverkade produkters odlade ingredienser uppfyller kraven för ekocertifiering. Huvudingrediensen är kallpressad svensk rapsolja, som får förtvålas tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor och fetter. 

Äkta tvål är basisk och inga parabener behöver tillsättas. Vi har aktivt valt att inte använda oss av palmolja, en annars vanlig billig olja i tvål. Våra tvålar innehåller inte mineraloljor, animaliska fetter eller syntetiska parfymer. Våra råvaror och färdiga produkter är inte testade på djur. Med få ingredienser och en INCI-lista som också är översatt till svenska, är det enklare för konsumenterna att göra ett medvetet val. 

Våra leverantörer är de större grossisterna i Sverige för naturkosmetiska ingredienser, men vi samarbetar även med mindre leverantörer med KRAV-märkt rapsolja och mindre företag som har direktkontakt med utländska plantager och kooperativ med etisk produktion. Den direkta insynen sporrar till dessa samarbeten. 

Malin i Ratan arbetar aktivt för att ta tillvara på all tvål som tillverkas, även spill och kantbitar. Dessa bearbetas och säljs som tvålflakes, tvålflingor eller i tovade tvålar. Det minimerar därmed avfall från tillverkning. 

En bra fast tvål minskar kundens förpackningsförbrukning och ger goda möjligheter att plast- och kemikaliebanta sitt badrum. Vi har valt en minimerad förpackning till tvålarna -främst enbart en etikett. Den trycks på ett litet lokalt tryckeri i Umeå med miljövänlig tryck. Etiketten är av kvistpapper som består av 100% returfiber och kvistmassa. Inget tillsatt blekmedel och inga miljöskadliga kemikalier används vid framställningen av papperet. Du sorterar etiketten som papper.  

Till våra e-handelskunder levererar vi främst med PostNord som aktivt arbetar med egna miljömål inom transporter. Fraktkartonger och förpackningsmaterial återbrukas. Övriga förpackningar återvinns på återvinningscentral. Vi prioriterar plastfria leveranser men återbrukar plast som kommit till oss för att skydda förpackningar av glas.

Till våra butikskunder erbjuder vi digitala kvitton i första hand för att minimera pappersförbrukning.

Malin i Ratan är medlem i branchorganisationen NOC Sweden som verkar för naturliga, ekologiska och hållbara produkter och stolt rekopartner till Rekokollen.

Denna hållbarhetspolicy har tagits fram i samarbete med Västerbottens Experience. Varje år går vi igenom verksamheten och kundomdömen för att förbättra oss med denna hållbarhetspolicy som utgångspunkt.