Malin i Ratans hållbarhetspolicy

Grunden för vårt hållbarhetsarbete är FN:s 17 globala mål och ISO 26000 – världens största standard för hållbart företagande
Ett uttalat mål för företaget är att aktivt arbeta för hållbar konsumtion. 

Malin i Ratan AB vill förmedla budskapet om den fasta hantverkstvålens många fördelar för hälsa och miljö. Kunskap och äkta produkter ger slutanvändaren en positiv upplevelse kopplad till sin hälsa och sin miljöpåverkan. Äkta fast tvål är ett bra val för hud, hår, miljö och klimat.


Vi tänker hållbart i alla steg som tas i företaget. Miljöfrågor som ekologiskt odlat, minskad förpackningsförbrukning, återbrukad inredning och minskade kemikalier i vår vardag är alla viktiga aspekter i företagets hållbara framväxt. Vi är kunskapsförmedlare inom dessa områden och har lokal förankring i trakten.


Vi visar på hela resan, en kunskapsförmedling från egen hantverksmässig produktion i turistbyn Ratan till användning av en omtyckt och mångsidig slutprodukt. Hos oss kan du uppleva tvål - vi är en del av en hållbar besöksnäringen. Vi vill uppmuntra våra besökare till hållbar konsumtion och värna det lokala.


Vi  tror på  styrkan med kvinnors företagande och nätverkande som skapar utvecklande och roliga jobb och bidrar till landsbygdsutveckling.  Samarbeten driver vårt arbete framåt för ett levande Norrland. Vi hjälper andra genuina företag att förmedla den handgjorda ekotvålen till sina kunder.


Exempel på hur vi jobbar med hållbarhetsmålen i vårt dagliga arbete:

Tvåltillverkningen

 • Våra egentillverkade produkters odlade ingredienser uppfyller kraven för ekocertifiering. Huvudingrediensen är kallpressad svensk rapsolja, som får förtvålas tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor och fetter. 

 • Äkta tvål är basisk och inga parabener behöver tillsättas. 

 • Vi har aktivt valt att inte använda oss av palmolja, en annars vanlig billig olja i tvål. 

 • Våra tvålar innehåller inte mineraloljor, animaliska fetter eller syntetiska parfymer. 

 • Våra råvaror och färdiga produkter är inte testade på djur. 

 • Med få ingredienser och en INCI-lista som också är översatt till svenska, är det enklare för konsumenterna att göra ett medvetet val. 

Val av leverantörer

Våra leverantörer är främst svenska grossister för naturkosmetiska ingredienser, men vi samarbetar även med mindre leverantörer med KRAV-märkt rapsolja och mindre företag som har direktkontakt med utländska plantager och kooperativ med etisk produktion. Den direkta insynen sporrar till dessa samarbeten. 

Ett exempel är vårt samarbete med Nordic Chocolate i Umeå som handlar ekologiskt certifierat kakaosmör som importeras direkt från ett kooperativ i Ecuador, "Direct trade". Kakaosmöret klassas som "Single origin" och hämtas från samma plantage som kakaobönorna i Jennys goda choklad. Kooperativet kallpressar kakaosmöret ur bönorna utan att deodorisera, vilket låter kakaobönans näringsämnen, fantastiska doft och färg få finnas kvar i slutprodukten. Genom det direkta arbetet med kooperativet får kakaoodlarna både utbildning i jäsningsteknik och mer betalt. Mer än om de certifierat kakaon som fair trade. Få chokladproducenter handlar direkt med kooperativ utan mellanhänder vilket gör begrepp som direct trade ovanligt inom kakaoindustrin. Vi är så glada för samarbetet med Jenny som har både gedigen kunskap och goda relationer till kakaoodlarna. 

Zero Waste

 • Malin i Ratan arbetar aktivt för att ta tillvara på all tvål som tillverkas, även spill och kantbitar. Dessa bearbetas och säljs som tvålflakes, tvålflingor eller i tovade tvålar. Det minimerar därmed avfall från tillverkning. 

 • Fraktkartonger och förpackningsmaterial återbrukas till såväl privatkund som återförsäljare. 

 • Till privatkunder förpackar vi ekotvålarna i återbrukat tidningspapper

 • Vi prioriterar plastfria leveranser men återbrukar plast som kommit till oss för att skydda förpackningar av glas.

 • Övriga förpackningar återvinns på återvinningscentral. 

Förpackning på egna produkter

Vi har valt en minimerad förpackning till tvålarna - främst enbart en etikett. De trycks på ett litet lokalt tryckeri i Umeå med miljövänlig tryck. Etiketten är av kvistpapper som består av 100% returfiber och kvistmassa. Inget tillsatt blekmedel och inga miljöskadliga kemikalier används vid framställningen av papperet. Du sorterar etiketten som papper.

 • En bra fast tvål minskar kundens förpacknings förbrukning och ger goda möjligheter att plast- och kemikaliebanta sitt badrum. 

Frakt 

 • Till våra e-handelskunder levererar vi främst med PostNord som aktivt arbetar med egna miljömål inom transporter. 
 • Vi informerar och uppmuntrar våra kunder till sammbeställning med vänner och grannar för att minska transporter samt handla lokalt hos våra återförsäljare. Läs mer om våra tips här!

Butik

 • Till våra butikskunder erbjuder vi digitala kvitton i första hand för att minimera pappersförbrukning. 

 • Vi står för gott värdskap, kunskapsspridning kring hållbar livsstil och informerar våra besökare om andra besöksmål i närområdet.

Malin i Ratan är medlem i branschorganisationen NOC Sweden som verkar för naturliga, ekologiska och hållbara produkter och stolt rekopartner till Rekokollen.

Denna hållbarhetspolicy har tagits fram i samarbete med Västerbottens ExperienceVarje år går vi igenom verksamheten och kundomdömen för att förbättra oss med denna hållbarhetspolicy som utgångspunkt.