Aktiviteter i Tvålmakeriets gårdsbutik

Det är något speciellt med en härligt löddrande ekotvål. Dofterna, löddret, känslan av kärleken till hantverket. 

Ekotvålen ska upplevas! Vill du uppleva den här med oss i Ratan?


Kommande event 2023

Invigning fre 5 maj - lör 6 maj
Välkommen på invigning av våra nya lokaler. Det kommer hända massor av spännande saker både fredag & lördag. Se vårt preliminära program;

Läs mer här!


Fre 21 april - sön 23 april Trädgårdsmässan

I år står vi på trädgårdsmässan i Umeå. Hoppas vi ses där!

Upplev Tvål 

Vi erbjuder fyra event att boka i Ratans tvålmakeri där du och dina vänner eller kollegor kan ta del av olika upplevelser av vår handgjorda ekotvål.  I bygden där tvålen tillverkas. Varmt välkomna in till oss på ekobutiken, Ratan 1!

Upplev tvål, välj mellan aktiviteterna:

  • Fotspa med ekotvål
  • Tova din egen tvål
  • Boka ekobutiken
  • Egentid med Malin

Sommaren 2022 erbjuder vi ett begränsat antal tider - först till kvarn.

Här kan du läsa mer om andra trevliga aktiviteter att kombinera din tvål-upplevelse med vid ditt besök i Ratan.

Fotspa med ekotvål

Samla dina vänner och ta hand om era fötter hos Malin i Ratan! Vi dukar upp med passande tillbehör för ett härligt löddrande fotbad. Med varsitt tvättfat får ni skrubba och löddra er fram till vilken ekotvål ni tycker allra bäst om! 

Vi träffas i ca två timmar för bubbel och mys. I priset ingår möjligheten att utforska vilka tvålar som passar bäst för era fötters behov, ni får tips och råd av vår kunniga personal. På plats får ni prova lerpeeling och andra vårdande ekoprodukter från våra utvalda kreatörer. Ni får med er hem var sin goodiebag för fotvård med utvalda produkter från ekobutiken till ett värde av 455 kr.

Under träffen smakar vi på Umeå-tillverkad choklad från Jenny på Nordic Chocolate och en god lokaltillverkad dryck. Önskar ni något bubblande med extra sting i glaset går det förstås bra att ta med egen dryck för att skåla in er vänskap. Bubbel i baljan och bubbel i glaset!

Pris: från 645 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Tova din egen tvål

Lär dig tekniken att tova din egen tvål! Tillsammans med dina vänner får du lära dig hantverket att tova tvål. Vi använder svensk ull från gotlandsfår. 

Under 2 timmar blir du guidad av Lisa, vår ull-konstnär. Hon ger dig den kunskap du behöver i hantverkstekniken. Du får ta med dig dina egengjorda ulltvålar hem och får dessutom ta hem instruktioner och material till att tova ännu en tvål vid senare tillfälle, till ett totalt värde av 480kr.

Vi bjuder på dryck/te/kaffe och tilltugg. 

Kursledare: Lisa Bjurdamm, utbildad inom slöjd- och textil på Umeå universitet. Tvålmakeriets sömmerska och Förste tovare.

Pris: från 795 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Minispa: Testa Oil Cleansing Method

Oil Cleansing Method innebär att man använder vegetabiliska oljor som rengöring. OCM bygger på principen “lika löser lika” och alltså att fett löser fett. Oljan löser upp smink (allt smink innehåller fett) och smuts men lämnar en skyddande hinna på huden. En rengöringsolja är mer skonsam mot hudens skyddande fettsyramantel jämfört med en löddrande tensid. Låter det intressant? 

Tillsammans testar vi Organics by Saras oljbaserade rengöringsprodukter - en skonsam ekologisk hudvård. Vi går igenom steg för steg hudvårdsruntinen där ni får med er en goodiebag med Saras produkter för eget hemmabruk till ett värde av 250 kr. Prefekt för sig som vill lära dig mer om ekologisk hudvård. 

Pris: 495kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Boka ekobutiken

Samla ett gäng vänner eller kollegor och få egentid i Ekobutiken i Ratan efter stägning! Vi skräddarsyr er upplevelse efter era intressen och pratar gärna mer ingående om Hår & Tvål, Hud & Tvål och Miljöklokt hem. 

Boka butiken i ca 1 h för egentid och personlig shopping. Vi bjuder gärna på något bubbligt i glaset om så önskas. Under kvällen får ni även 10% rabatt i ekobutiken och vägledning med personlig shopping.

Pris: Kostnadsfritt

Endast gruppbokning, efter stägningstid

Antal personer: minimum 8 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.seEgentid med Malin

Är du lite extra nyfiken och kunskapstörstande? Samla ett gäng vänner eller kollegor och få egentid med Malin i Ekobutiken i Ratan! Välj något av följande tre tema och inspireras av Malins kunskap och passion för hantverkstvålen.

  • Hår & Tvål
  • Miljöklokt hem
  • Från hobby till kvinnligt företagande på landsbygden

Vid varje tema träffas vi ca 2 timmar för samtal fyllda med inspiration, tips och berättelser. I priset ingår tilltugg och en goodiebag med utvalda produkter från ekobutiken till ett värde av 245 kr. Under kvällen får du även 10% rabatt i ekobutiken och vägledning med personlig shopping.

Malin Lindmark, ägare och grundare av Malin i Ratan AB. Utbildad naturvetare, tidigare miljökonsult, nu kreatör, tvålmakare och entreprenör.

Pris: 349 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Tema: Hår & Tvål

Få en introduktion till naturlig hårvård och vilka tvålar som passar till just ditt hår. Vi delar med oss av alla tips och erfarenheter som våra kunder delat i sin resa till no-poo. 

Tema: Miljöklokt hem

Här får du tips och inspiration till ett mer miljöklokt hem och hur du kan kemikalie- och plastbanta ditt badrum och kök för en mer hållbar livsstil.

Tema: Från hobby till kvinnligt företagande på landsbygden

Malin berättar om sin resa från tvålmakare som hobby till att driva ett bärkraftigt företag på den norrländska landsbygden. Vi älskar samarbeten och berättar om hur dessa kan lyfta bygden och företagande.


Workshop: Rawfood med Hanna på Raw for Good

Välkommen på workshop hos oss i ekobutiken, Ratan 1 där du får lära dig mer om Rawfood och laga desserter med Hanna på Raw for Good! 

Den här workshopen inriktar sig främst på rawfoodens läckra desserter och chokladpraliner. 

Råa godsaker går hem hos de allra flesta – stora såväl som små – oavsett vad man äter för mat i övrigt. Det är ljuvligt att kunna äta sött och samtidigt fylla på med näring genom nötter och frön, frukt, bär, kokos och rå choklad. Under workshopen lär du dig grunderna kring vad rawfood är, de näringsmässiga fördelarna, varför enzymerna är dina bästa kompisar, och inte minst hur den här typen av desserter faktiskt kan hjälpa dig att bli av med ditt sötsug! Vi lagar flera sorters raw-desserter och choklad, och lär oss tillsammans. Och så äter vi allt det goda, förstås. Och recepten får du med dig hem, så att du enkelt kan komma igång hemma i ditt eget kök. 

Den här kvällen hålls av, Hanna Alperud, som är utbildad kost- och hälsorådgivare och rawfoodinspiratör. Hon brinner för att göra rawfooden och kunskapen om den lättillgänglig för alla!

Pris: 635 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers max 10 pers

Bokningsförfrågan görs via e-post till [email protected]

Faktura skickas ut till anmälda innan kurs via mail.