Aktiviteter i Tvålmakeriets gårdsbutik

Det är något speciellt med en härligt löddrande ekotvål. Dofterna, löddret, känslan av kärleken till hantverket. Ekotvålen ska upplevas! 

Vill du uppleva den här med oss i Ratan eller möta oss på andra event?

🚌 Är du researrangör? Läs mer om vårt utbud för större grupper som kommer med buss längst ner på denna sida.


Eventkalender - möt oss på mässor och marknader


Lör 6 juli

Hantverk i Sommarnatt

Malin i Ratan kommer än en gång att vara med. Kom och besök oss samt flera andra kreativa kreatörer! kl 18:00-24:00

Ekotvål i ask

Fre-sön 26-28 april

Nolia Trädgård
Malin i Ratan ställer ut på Trädgårdsmässan i Umeå för andra året i rad! Ses vi där?

Läs mer här!Lör 25 maj

Bo- och byggmässa
Mässa i Robertsfors.

Läs mer här!Upplev Tvål 

Händer som tvättas med kök och trädgårdstvålen i en balja utomhus

Vi erbjuder flera olika event som du kan boka i Ratans tvålmakeri. Här kan du och dina vänner kan ta del av olika upplevelser av vår handgjorda ekotvål. I bygden där tvålen tillverkas. Varmt välkomna in till oss på tvålmakeriet Ratan 1!

Upplev tvål, välj mellan aktiviteterna:

 • Fotspa med ekotvål
 • Tova din egen tvål
 • Minispa: Testa Oil Cleansing Method
 • Boka ekobutiken
 • Egentid med Malin

Här kan du läsa mer om andra trevliga aktiviteter att kombinera din tvål-upplevelse med vid ditt besök i Ratan.

Här kan du läsa mer om de kallrörda tvålarna vi tillverkar här i Ratan och de bra tillbehören vi rekommenderar till fast tvål.

Fotspa med ekotvål

Samla dina vänner och ta hand om era fötter hos Malin i Ratan! Vi dukar upp med passande tillbehör för ett härligt löddrande fotbad. Med varsitt tvättfat får ni skrubba och löddra er fram till vilken ekotvål ni tycker allra bäst om! 

fotbad med idyllisk bakgrund, fotfil, nagelfil, ekotvål, hudolja

Vi träffas i ca två timmar för bubbel och mys. I priset ingår möjligheten att utforska vilka tvålar som passar bäst för era fötters behov, ni får tips och råd av vår kunniga personal. På plats får ni prova lerpeeling och andra vårdande ekoprodukter från våra utvalda kreatörer. Ni får med er hem var sin goodiebag för fotvård med utvalda produkter från ekobutiken till ett värde av 455 kr.

Under träffen smakar vi på Umeå-tillverkad choklad från Jenny på Nordic Chocolate och en god lokaltillverkad dryck. Önskar ni något bubblande med extra sting i glaset går det förstås bra att ta med egen dryck för att skåla in er vänskap. Bubbel i baljan och bubbel i glaset!

Pris: från 645 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Tova din egen tvål

Lär dig tekniken att tova din egen tvål! Tillsammans med dina vänner får du lära dig hantverket att tova tvål. Vi använder svensk ull från gotlandsfår. 

tovad tvål

Under 2 timmar blir du guidad av Lisa, vår ull-konstnär. Hon ger dig den kunskap du behöver i hantverkstekniken. Du får ta med dig dina egengjorda ulltvålar hem och får dessutom ta hem instruktioner och material till att tova ännu en tvål vid senare tillfälle, till ett totalt värde av 480kr.

Vi bjuder på dryck/te/kaffe och tilltugg. 

Kursledare: Lisa Bjurdamm, utbildad inom slöjd- och textil på Umeå universitet. Tvålmakeriets sömmerska och Förste tovare.

Pris: från 795 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Minispa: Testa Oil Cleansing Method

Oil Cleansing Method innebär att man använder vegetabiliska oljor som rengöring. OCM bygger på principen “lika löser lika” och alltså att fett löser fett. Oljan löser upp smink (allt smink innehåller fett) och smuts men lämnar en skyddande hinna på huden. En rengöringsolja är mer skonsam mot hudens skyddande fettsyramantel jämfört med en löddrande tensid. Låter det intressant? 

ansiktsolja, läppcerat, fast tvål

Tillsammans testar vi Organics by Saras oljbaserade rengöringsprodukter - en skonsam ekologisk hudvård. Vi går igenom steg för steg hudvårdsruntinen där ni får med er en goodiebag med Saras produkter för eget hemmabruk till ett värde av 250 kr. Prefekt för sig som vill lära dig mer om ekologisk hudvård. 

Pris: 495kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Boka ekobutiken

Samla ett gäng vänner eller kollegor och få egentid i Ekobutiken i Ratan efter stägning! Vi skräddarsyr er upplevelse efter era intressen och pratar gärna mer ingående om Hår & Tvål, Hud & Tvål och Miljöklokt hem. 

Malin som plockar i butiken

Boka butiken i ca 1 h för egentid och personlig shopping. Vi bjuder gärna på något bubbligt i glaset om så önskas. Under kvällen får ni även 10% rabatt i ekobutiken och vägledning med personlig shopping.

Pris: Kostnadsfritt

Endast gruppbokning, efter stägningstid

Antal personer: minimum 8 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.seEgentid med Malin

Är du lite extra nyfiken och kunskapstörstande? Samla ett gäng vänner eller kollegor och få egentid med Malin i Ekobutiken i Ratan! Välj något av följande tre tema och inspireras av Malins kunskap och passion för hantverkstvålen.

 • Hår & Tvål
 • Miljöklokt hem
 • Från hobby till kvinnligt företagande på landsbygden

Malin framför en Malin i Ratan skyllt, utomhus under sommaren

Vid varje tema träffas vi ca 2 timmar för samtal fyllda med inspiration, tips och berättelser. I priset ingår tilltugg och en goodiebag med utvalda produkter från ekobutiken till ett värde av 245 kr. Under kvällen får du även 10% rabatt i ekobutiken och vägledning med personlig shopping.

Malin Lindmark, ägare och grundare av Malin i Ratan AB. Utbildad naturvetare, tidigare miljökonsult, nu kreatör, tvålmakare och entreprenör.

Pris: 349 kr

Endast gruppbokning

Antal personer: minimum 6 pers 

Bokningsförfrågan görs via e-post till event @ maliniratan.se


Tema: Hår & Tvål

Få en introduktion till naturlig hårvård och vilka tvålar som passar till just ditt hår. Vi delar med oss av alla tips och erfarenheter som våra kunder delat i sin resa till no-poo. 

Hår som tvättas med löddrig tvål

Tema: Miljöklokt hem

Här får du tips och inspiration till ett mer miljöklokt hem och hur du kan kemikalie- och plastbanta ditt badrum och kök för en mer hållbar livsstil.

Kök och trädgårdtvålen i en köksmiljö

Tema: Från hobby till kvinnligt företagande på landsbygden

Malin berättar om sin resa från tvålmakare som hobby till att driva ett bärkraftigt företag på den norrländska landsbygden. Vi älskar samarbeten och berättar om hur dessa kan lyfta bygden och företagande.

En glad Malin ställer i ordning i butiken

Aktiviteter för Researrangörer

Planerar du aktiviteter för större grupper som kommer med buss? Malin i Ratan är ett populärt utflyktsmål och vi tar varmt emot större grupper till Tvålmakeriet och Gårdsbutiken.  Lokalerna är tillgänglighetsanpassade med ramp och RWC. Vi har en stor parkering med plats för buss att vända och parkera. Läs mer om våra aktiviteter för större grupper nedan:

Invigningen av Tvålbutiken, stor samling av människor, Vilda kocken som lagar mat

Grupp-aktiviteter i tvålmakeriet

Vid ankomst välkomnar vi er med en kort introduktion om Tvålmakeriet i bussens högtalare. Räkna med minst 1,5 timmars besök för en fullbokad buss på 50 personer.

Vi delar in gruppen i 3-4 mindre grupper som roterar på de olika stationerna: 

 • Workshop: Tova din egen ekotvål
 • Visning: Tvåltillverkning i Malin i Ratans Tvålmakeri
 • Gårdsbutik: Få möjlighet att shoppa i Ekobutiken, rådfråga personalen om våra produkter och provsmaka lokalt mathantverk.

Människor som tovar tvål på ett event

Extra tillval:

 Guidade berättelser om Ratans kulturhistoriska miljöer

  • Vi erbjuder två alternativa historiska guidningar för er grupp. 
  1. Vår historieguide informerar i bussens mikrofon 30 min – 1 h (vad ni önskar) och bussen står parkerad nere vid hamnen så alla kan njuta av havsutsikten. Efter guidningen kan ni planera in en bensträckare vid havet. 
  2.  Visning av det renoverade fyrhuset, Ratan södra. Guidningen börjar med en gemensam introduktion i bussen. Här kan ni läsa mer om renoveringen av fyrhuset.

 • Vill ni fika eller äta en lättare lunch? Som tillval kan ni även boka kaffe med kaka, en matigare smörgås eller sopplunch som avnjuts i vårt uterum eller på altanen vid gårdsbutiken.

 • Boka mat/fika innan ert besök med antal och eventuella allergier.

Tvålmakare i labbet under tvålvisning