Om våra egna produkter

Malin i Ratans produkter handlar om hantverkstvål och allt som är bra till tvålen. 

Vår fasta tvål  tillverkas i eget tvålmakeri i Ratan och till en bra tvål vill vi förstås ha bra tillbehör. Dessa tar vi fram i samarbete med noga utvalda  miljömedvetna företagare.

Etiketten trycks på ett litet lokalt trycker i Umeå med miljövänlig tryck. Etiketten är av kvistpapper som består av 100% returfiber och kvistmassa. Inget tillsatt blekmedel och inga miljöskadliga kemikalier används vid framställningen av papperet. Du sorterar etiketten som papper. 

Skriv gärna upp dig på våra nyhetsbrev för att lära dig ännu mer om våra produkter.

Handgjord Ekotvål

Våra tvålar är handgjorda av ekologiskt odlade oljor. Huvudingrediensen är KRAV-märkt kallpressad svensk rapsolja, som får förtvålas tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor (olivolja, kakaosmör, sheasmör, ricinolja och solrosolja). Vid förtvålning av oljorna bildas glycerin som återfuktar huden.

Vi använder inga onödiga tillsatser och inga animaliska ingredienser (undantag ullen runt den tovade tvålen). Äkta tvål är basisk och inga parabener behöver tillsättas. Vi har aktivit valt att inte använda oss av palmolja, en miljökritiserad olja som tyvärr är vanlig i tvål.

De fasta tvålarna finns både i doftsatta varianter och med ingen tillsatt doft. Vi använder en mild doftsättning med enbart eteriska oljor från växtriket. Tvålarna med färg har fått sina egenskaper från naturliga färgämnen såsom malda örter eller mineralpigment.

Här kan du läsa mer om Handgjord Ekotvål och kika på våra produkt

Tvätt - Städ - Disk

Vi har även omtyckta hushållstvålar som ersätter många rengöringsprodukter i hemmet, både till tvätt, städ och disk. De fungerar som en såpa i fast form.

Tvålens storlekar och former

Tvålarna finns i tre storlekar: Liten, Stor och Reptvål. De flesta även som tvålflakes i skrubbpåse. Hushållsvtålarna finns i två storlekar och som tvålflingor.

Tvålguiden - en hjälpande hand

Kolla gärna in vår Tvålguide som visar dig vägen i val av tvål. Tips, användning av handgjord ekotvål


Bra tillbehör till ekotvål

Malin i Ratans produktserie består även av tillbehör som vi tycker passar bra ihop med tvålarna - Bra till handgjord ekotvål. Vi har även tagit fram produkter som din kropp/hud/hår mår bra av när du använder blocktvålarna.

Här hittar du produkter som underlättar när du övergår till hårtvätt med hårtvål, såsom djuprengörande leror och surskölj. Vi har även underbara ekologiska oljor för extra vård av hud och hår!

Tvålarna trivs bäst om de får hänga eller ligga luftigt på ett bra tvålfat. Malin har provat många olika tvålfat genom åren och arbetar nu för att ta fram en egen kollektion. 

Vi erbjuder även en skrubbpåse för tvålrester, necessär och tvålpåsen för att ta med din tvål på resan och till gymmet.

Här kan du läsa mer om Bra till Handgjord Ekotvål


Ett miljöklokt hem

Vi utökar nu vårt sortiment med andra miljökloka produkter till ditt hem. Vi vill bidra med miljövänliga material, smarta funktioner och svensktillverkat. Kolla in våra flergångs-kaffefilter i linne, virkade trasor och fina necessärer.