Västerbottenssåpa

Sommaren 2023 kan ni köpa Västerbottens såpa i vår fysiska butik. Här på hemsidan hittar ni andra bra tillbehör till städning. 

Vi gillar samarbeten och vi älskar förtvålning. Därför är vi så glada för våra kollegor Sara och Magnus i Västerbottens inland som förtvålar återbrukat och renat fett från restauranger. Vilket hållbarhetstänk! Oljorna är inte garanterat av ekologiskt ursprung utan här är det ett cirkulärt tänk som gör produkten så hållbar.

Såpan innehåller inte så mycket vatten och räcker därför mycket länge. Den är överfettad vilket betyder att den har speciella bevarande och vårdande egenskaper. Såpan är småskaligt och hantverksmässigt producerad.Vet du vad skillnaden är i tillverkning mellan flytande/fast såpa och fast tvål/såpakaka? Förtvålning med kaliumhydroxid ger en klibbig såpa (fast) som kan spädas till flytande produkt. En fast tvål/ såpa tillverkas med natriumhydroxid och skärs som kakor eller gjuts i formar.

Västerbottenssåpas grundrecept är från 1926 och tillverkas småskaligt i Vilhelmina, Västerbotten. De tar reda på sådant som blir över och gör något nytt av det!