Pesula lantbruk - Rybsolja och senap

Pesula lantbruk är världens nordligaste matolje- och senapsproducenter. De odlar och tillverkar sina produkter på sin egen gård i Tornedalen. De har en kravmärkt gård i tredje generationen med bakgrund innom mjölkproduktion. 

De tillverkar rybsolja, tre olika senap samt picklade senapsfrön.

Rybsolja: Rybs är en släkting till raps och skiljer sig från rapsen genom att den mognar snabbare vilket gör den mer lämplig för odling här uppe i våra trakter.

Den har en ton av nöt i smaken. Passar utmärkt att ha i sallader, marinader, baka, rotsaksmaträtter, steka i mm. 


Det finns flera anledningar till att Pesula Lantbruk odlar rybs på sina åkrar, vilket Åsa Pesula berättar här;

”Från början var tanken att vi skulle använda rybsoljan till energi för att driva spannmålstorken. Det visade sig att vi producerade mer olja än vi behövde till torken och idéen om att producera matolja föddes. En produkt som idag finns till försäljning på många ställen i hela landet. Restprodukterna från oljeutvinningen ger även pellets till djuren och foderolja till hästar och hundar och vi använder oljan i vår senapstillverkning, i olika bakverk samt i alla tänkbara (och otänkbara) sammanhang där (mat)olja används.

En annan viktig tanke och vinst med rybsodlingen är samtidigt att hålla landskapet öppet, vilket känns alltmer viktigt för varje år som går när utsikten över älven längs Tornedalen försvinner och framförallt snabbväxande sly tar över mer och mer. Där älven inte syns finns inga bönder kvar och den äldre bofasta generationen är borta.”