Lockigt hår

Lockigt hår

Ett lockigt hår behöver oftast fukt men också kanske olja för att behålla stuns och spänst i skruvarna. Våra mer överfettade tvålar passa den här typen av hår.

Att hitta rätt tvål för sitt hår kan ibland behöva sitt utforskande och behoven kan också förändras över tid. Fördelen med naturlig hårvård är att du ger kroppen en chans att uttrycka sig, och dig själv en chans att både se, tolka och möta signalerna. 

Vi har därför skapat ett serie inlägg om hårets olika kvalitéer och behov. Vi har sammanställt tips från våra år med hårtvål, baserade på både egna och kunders erfarenheter. Klicka här för att komma till alla inlägg. 

Många med lockigt hår blir otroligt glada då de upplever att lockarna kommer tillbaka när de bytt till hårtvål.

Lockiga hår är oftast något torrare av sig själva och behöver fukt men också en del oljor för att behålla stuns och spänst i skruvarna. Av den anledningen brukar någon av våra mer överfettade tvålar passa den här typen av hår. Shea & Avokado är vårt allra mest vårdande alternativ där det ekologiska sheasmöret och avokado-oljan i tvålen inte helt förtvålats utan kommer hår och hårbotten till godo. Den här tvålen ger en mycket skonsam tvätt och återfuktande effekt som kan vara härlig för torra lockar. Sorterna Lavendel eller Ringblomma & Citrus, funkar också bra som vårdande hårtvålar. 

Kundbild från Frida, Instagram

Att komma åt hårbotten är extra viktigt att tänka på när man har lockigt hår, särskilt om man börjar tvätta med en mer vårdande tvål. Under själva tvätten hjälper det att tvåla in, massera och skölja håret i två omgångar. Massera hårbotten noga, och glöm inte bakhuvudet. Surskölj kan också vara en bra idé, dels för att dämpa eventuell kli i hårbotten, eller om man har en vattenkvalité som gör håret mindre medgörligt. Borsta även gärna torrt hår med bredtandad kam om du kan, och når du in med svinhårsborste till hårbotten är det extra bra för att stimulera hårbotten, alternativt en borste med träpiggar. Alla dessa tips är extra bra om håret dessutom är tjockt. De flesta med lockigt hår brukar dock slippa kliig hårbotten bara av byte från vanligt starkt tensidschampo till hårtvålen. 


Ytterligare tips kan vara att tillföra fukt på fler sätt. Komplettera gärna hårtvålen med arganolja som du smörjer in i fuktiga toppar på kvällen och eventuellt på morgonen. Att göra en oljeinpackning i handdukstorkat fuktigt hår är också en bra idé. Antingen med någon av våra oljor eller någon annan produkt som både är hår-människa-miljövänlig (t.ex avokado, örter som kan användas som inpackning och håråterställare). 

Någon enstaka gång har vi också fått frågan om ett lockigt hår som börjat kännas mer rakt efter tvätt med hårtvål. I så fall kan ett tips vara att testa en lättare tvål t.ex Rasul & Ringblomma eller Nässla & Björk. Beroende på hårets tjocklek och spänst kan alla godsakerna som Shea & Avokado innehåller göra håret lite tyngre, och därav också mer rakt. Annat som kan spela in i dessa fall är också hur ofta man tvättar håret, eller om något förändrats i ens hårrutin. Även faktorer som väderlek påverkar, och kyla och torr luft kan göra de mest krulliga hår mer livlösa. 

Som alltid är tipsen vi ger baserade både på våra egna och våra kunders erfarenheter och det enda vi med säkerhet kan säga är att inget funkar exakt för likadant för alla. Ofta får man testa sig fram lite för att hitta sina egna rutiner. Som vi nämnt brukar de flesta med lockigt hår t.ex gilla Shea Avokado, men under åren har vi även upprepade gånger hört om kunder med just lockigt hår vars favorit är Barrskogstvålen. Kanske för att den är lite extra löddrande och gör det lätt att komma åt, eller kanske bara för att den doftar så gott. Vad som funkar bäst för dig kan i slutändan bara du själv ta reda på, men förhoppningsvis har du nu fått med dig några tips på vägen dit!

Kundbild från emmasgrona, InstagramVill du lära dig mer om hår&tvål? Klicka här. 


Produktlänkar från blogginlägget:

Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torr och känslig hy och hår - extra vårdande och återfettande


Fett till blandhy, fett hår - djuprengör


Bra till Ekotvål


Utvald från andra kreatörer - alla borstar