I lager.

Surskölj: Ekologisk hibiskus

50 kr


Bra till Handgjord Ekotvål 

EKOLOGISK HIBISKUS Hibiscus sabdariffa

Efter hårtvätt med Handgjord Ekotvål är det bra att ibland avsluta med en surskölj för att bidra till glans i håret.

Med en surskölj känns håret för många renare. En surskölj får nämligen en del produktrester att lossna från håret. Framför allt om man bor i ett område med hårt, kalkrikt vatten eller har långt och slitet hår.

Äppelcidervinäger, pressad citron,svart te, kombucha eller te av hibiskus är exempel på surskölj, där äppelcidervinäger är den vanligaste men många gillar inte doften.

Skölj igenom håret noggrant och masserar in i hårbotten och håret och låter verka någon minut. Skölj sen ut med kallt vatten. För att inte bli allt för kall kan du böja ner huvudet och vända upp och ner på håret så du inte får kallt vatten på dig. Vissa tycker inte att man behöver skölja ur en surskölj - prova vad som passar dig.

En infusion (te) av hibiskusblad har ett lågt pH-värde (surt) och fungerar utmärkt som en mycket väldoftande surskölj efter hårtvätt. Eller häll upp i sprayflaska och spraya i handdukstorkat hår efter tvätt som ett spray-balsam.

SURSKÖLJ HIBISKUS – Infusion ekologisk hibiskus  Tag 1tsk i 1 dl hett vatten, låt dra och sila av. Efter hårtvätt med Ekotvål häll infusionen över hårbotten och låt rinna ner för håret, skölj. Har du långt hår kan du med fördel låta längderna ligga i en bunkte med sursköljen innan det hälls över håret. 

Avsluta alltid hårtvätten med en kallskölj, kallt vatten som sköljer hårlängderna så att hårstråna sluter sig.

Infusionen bör användas omgående eller kan sparas i kylskåp ett par dagar om du varit noga med hygienen och renlighet.

Hibiskusen är röd och bör undvikas i mycket blont hår, se även upp med fläckar på ljusa textilier.

Du kan även använda bladen till te (malvate) och för fin färg och syrlighet till iste och drinkar.

Välj i meny mellan 40 g, som är ca 1 dl och räcker upp till 20 surskölj. 

Eller större påse på 100g som räcker till ca 50 surskölj.

Om du behöver surskölja håret efter tvåltvätt beror främst på om du har hårt vatten där du bor & på hur slitet ditt hår är från sol, föning, färgning, permanent ovarsam borstning, etc. Allt är kemi. Bläddra bland produktbilderna och kolla in skissen om surskölj.  Känns så mycket lättare att förstå meningen med surskölj när man tittar närmare på skissen och greppar grejen med jonernas förmåga att binda till varandra. Hårets negativa laddning som drar till sig kranvattnets (särskilt hårt vatten) positiva joner. Tvålens negativa laddning som vill binda till de positiva jonerna och hur det sura ser till att de positiva jonerna sköljs bort tillsammans med tvålen.
Denna är bra också för att förstå att om du har kortklippt och inte slitet hår samt bor i område med mjukt kranvatten så kan du mest troligt skippa sursköljen.

Läs gärna mer om kemin bakom surskölj på denna blogg: https://nyponros.com/tval-och-andra-tensider/surskolj