Torr - irriterad hårbotten

Torr - irriterad hårbotten

Är du trött på torr hårbotten? Många med riktigt torr hårbotten börjar med våra extra vårande ekotvålar. 

Att hitta rätt tvål för sitt hår kan ibland behöva sitt utforskande och behoven kan också förändras över tid. Fördelen med naturlig hårvård är att du ger kroppen en chans att uttrycka sig, och dig själv en chans att både se, tolka och möta signalerna. 

Vi har därför skapat ett serie inlägg om hårets olika kvalitéer och behov. Vi har sammanställt tips från våra år med hårtvål, baserade på både egna och kunders erfarenheter. Klicka här för att komma till alla inlägg.


Alla våra tvålar funkar för hårtvätt, men ju mer vårdande sort du använder, desto mer hjälp på traven för en hårbotten som behöver lite omtanke. De tvålar som alltså kan funka extra bra när du är torr och irriterad är de mest överfettade, med sheasmör som inte helt förtvålats. Exempelvis Lavendel och Shea & Avokado, men även Ringblomma & Citrus som är mycket vårdande tack vare ringblomsoljan. Många med riktigt torr hårbotten börjar med dessa tvålar (de till vänster i tvålguiden). 

Dock kan det innebära en tid med fetare hår men vi brukar säga att det är bra att ställa till rätta hårbottensproblemen först och sen gå mot mer rengörande tvål som passar ett fetare hår. Är den feta känslan ett större problem för dig så kan du absolut välja en mer rengörande tvål och ändå få bukt med hårbottensproblemen, särskilt om du använt en mycket mer rengörande hårprodukt med starkare tensider tidigare.

Men det är som sagt olika från person till person. Även om hårbotten kan må bra av en extra vårdande tvål, upplever någon ibland att det blir en fet känsla på själva hårlängderna. I så fall kan istället tvålarna Nässla & Björk eller Rasul & Ringblomma vara något att testa. Det är sorter som är mindre överfettade och innehåller leror vilket ger en lite lättare känsla i håret. Om man är ny till hårtvål och tidigare använt starka tensidschampon (med SLS), uppstår ofta den feta känslan i håret under en övergångsperiod och vi brukar då rekommendera att börja med någon av dessa mer djuprengörande tvålar. Kanske behövs detta alltså bara medan hårbotten ställer in sin fettproduktion. 

Oavsett vart man landar i spektrat av vårdande eller mer djuprengörande tvålar, så finns doftfria versioner av våra tvålar att välja på i hela spektrat, vilket också brukar vara tacksamt för en känslig hårbotten. 

Vissa som använt hårtvål ett tag kan uppleva lite torrhet, särskilt i topparna. Skulle torrheten kvarstå även med en mer vårdande tvål som de vi föreslagit ovan, kan ett extra tips vara att fukta med en lätt hårolja i topparna efter dusch. Ekologisk broccolifröolja, tefröolja eller arganolja är exempel på lätta håroljor. Torrborsta också gärna håret med svinhårsborste eller hårborste med träpiggar varje dag för att stimulera hårbotten och fördela det naturliga sebumet. för en extra känslig hårbotten rekommenderar vi de med träpiggar.

Kanske har du fått något uppslag eller tips att börja med här. Vill du istället lära dig mer om hela sortimentet har vi ett blogginlägg om tvålguiden som kan hjälpa dig navigera på egen hand. Oavsett säger vi lycka till med det fortsatta tvålandet, kanske är det från dig vi får uppslag till vårt nästa inlägg!


Vill du lära dig mer om hår&tvål? Klicka här. 


Produktlänkar från blogginlägget:

Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torr och känslig hy och hår - extra vårdande och återfettande

Fett till blandhy, fett hår - djuprengör


Malin i Ratan - Bra till Ekotvål


Alla borstar