Tvålguiden - en hjälpande hand

Tvålguiden - en hjälpande hand

För att ge lite hjälp på traven vid ditt val av tvål har vi tagit fram en tvålguide, där du får en överblick av sortimentet och kan se vilka tvålar som passar för vilka behov. Kanske är du helt ny till vår ekologiska hantverkstvål? Kanske är du bekant med oss sedan tidigare men på jakt efter en ny favoritsort? Generellt kan sägas att alla våra tvålar är milda och all-round, samtidigt som vi finjusterar recepten för vissa sorter, vilket gör dem lite extra bra som specifika alternativ för schampo, rakning, eller hushållstvål. 

Guiden är indelad i tre sektioner, med de allra mest vårdande och återfuktande tvålarna till vänster, de mer djuprengörande till höger, och de mellanfeta varianterna i mitten. Tvålarna har utöver detta individuella egenskaper utifrån vilka specifika oljor som använts, de leror, blomblad, dofter som tillsätts och så vidare. 

I toppen av varje sektion finns hänvisningar till vilken hudtyp vi rekommenderar tvålarna till. I botten finns motsvarande hänvisningar för hår och hårbotten. Generellt gäller att ju torrare hy och hår, desto mer vårdande tvål behövs, och desto längre åt vänster får du titta i guiden. Vill du ha en mer djuprengörande tvål går du åt höger. 

Längst ned i guiden hittar du också symboler som indikerar vissa egenskaper; vilka tvålar som har en skrubbande effekt, vilka som passar för rakning, samt vilka sorter som går att välja med eller utan doftsättning. 

De utan tillsatt doft är något vi generellt rekommenderar till barn och till dig som inte tål parfymerade produkter. De doftar bara tvål - men då våra tvålar tillverkas av kallpressade vegetabilska oljor har tvålen i sig en viss doft som är bra att känna till. Vid mycket känslig hud eller hårbotten rekommenderar vi också doftfritt. Värt att notera är att vår doftsättning genomgående är mild och enbart görs med naturliga eteriska oljor. 


Hårtvål

Att byta ut schampot mot en hårtvål är något som ibland kan väcka lite funderingar och frågor. Därför vill vi passa på att ge lite mer bakgrund till just det, innan vi går in mer i detalj på tvålguiden. 

En hårbotten som kontinuerligt utsätts för konventionellt schampo, torkas gång på gång ut. Som en följd av uttorkningen rubbas den naturliga produktionen av sebum, och en överproduktion av detta kroppsegna smörjmedel sätts igång. Denna överproduktion pågår i det tysta fram till den dag man börjar använda mer skonsamma produkter som inte torkar ut på samma sätt. Plötsligt upplevs då hår och hårbotten extra feta, och detta pågår under den tid som hårbotten behöver för att hitta tillbaka till en balanserad produktion av sebum. Ofta behöver den som är helt ny till milda, så kallade no-poo-metoder därför börja med en mer rengörande tvål, för att sedan kunna byta till en mer återfuktande när väl hårbotten börjat balansera sig.

Dock finns det alltid undantag vad som passar olika personer och särskilt gäller detta när du vill använda tvålen till hårtvätt. Ibland passar den extra vårdande tvålen till fett hår då lika löser lika och man då ofta inte har stabiliserat sin hårbotten efter många uttorkande rengöringar. Läs gärna våra mer ingående inlägg No-Poo och övergångsperioden i bloggen om Hår&Tvål.


Vi har flera olika påsar med test-tvålar så du kan prova dig fram vilken tvål som passar bäst till ditt hår.

Har man sedan tidigare använt milda tvättmetoder är frågan om att hitta rätt med just hårtvål något som beror på kombinationen mellan hårtyp och hårbotten. Ibland kan dessa ha olika behov sinsemellan, det är till exempel inte helt ovanligt att ha en torr hårbotten men fett hår. För att möta detta är tvålrecepten komponerade så att det finns individuella variationer även mellan sorterna som befinner sig i samma sektion eller ände av guiden. Med hjälp av våra testpåsar som innehåller blandade småtvålar är det lätt att testa sig fram och hitta rätt både för den som är ny till hårtvål, och för den som behöver hitta balans mellan skalp och längder. 

Är du helt ny till no-poo och tvätt med hårtvål är vårt presentkit no-poo något vi rekommenderar som start. Då får du testa en tvål från varje kategori och dessutom följer det med rasul-detox och ekologisk hibiskus för att blanda din egen surskölj, två bra tillbehör på resan mot en naturligare hårvård. 


En bra start kan vara vårt Startkit Noo-Poo: blandade små tvålar, där du både får med rasul-detox, hibiskus surskölj och tre olika små tvålar (med eller utan doft) från olika sektioner i tvålguiden så du kan prova dig fram vad som passar dig bäst. 


Tvålguiden; Extra vårdande tvålar

De fyra tvålsorterna Shea & Avokado (även som ingen tillsatt doft), Lavendel samt Ringblomma&Citrus utgör den allra mest vårdande delen av vårt sortiment. För ansiktstvätt eller till dig med torr och känslig hy, torrt hår och hårbotten rekommenderar vi oftast någon av dessa sorter. Även om alla våra tvålar är milda, är tvålarna i den här änden lite extra överfettade och komponerade för en återfuktande skonsam tvätt som även bidrar till hudens återfuktning. Sheasmör och ringblomsolja är två specifika ingredienser som bidrar till att ge dessa tvålar sina extra vårdande egenskaper.

Även tvålen Kök & Trädgård har vi placerat i denna kategori då hårt arbetande händer ofta behöver extra vård i slutet av arbetsdagen. Skrubben från det malda kaffet gör dock att denna tvål sticker ut något och blir en specialare i kategorin.


Shea & Avokado är en handgjord ekologisk tvål som passar extra bra som duschtvål och återfuktande hand- och hårtvål. Berikad med ekologiskt sheasmör och avokadoolja, är denna tvål särskilt krämig och extra vårdande. Varianten utan doft passar torr och känslig hy och är mycket mild och återfettande. Vid användning som schampo passar denna fuktgivande tvål torrt hår och flagig hårbotten. Finns både utan tillsatt doft och med en frisk örtig doft, en doftblandning som är en favorit hos många. 

Även tvålen Lavendel är extra vårdande och återfettande för torr hy. Vid användning som schampo passar därför tvålen torr hårbotten, torrt, men även lockigt hår, då den är fuktgivande samt vårdar hår/hårbotten. Tvålen är berikad med både shea- och kakaosmör, vilket ger ett riktigt krämigt lödder. Lavendeln tillsätts både i form av torkade blommor, och i form av eterisk olja, vilket också bidrar till tvålens vårdande förmåga. Blommorna som rörts ned för hand skapar dessutom en milt skrubbande effekt och ger tvålen ett karaktäristiskt, lätt prickigt utseende. 


Ringblomma & Citrus är gjord med en ringblomsolja baserad på ett örtutdrag, (görs för hand på plats i Ratan) vilket bidrar till att göra tvålen extra vårdande. Mycket solrosolja i tvålen ger även extra stora bubblor, vilket ger en härligt löddrig upplevelse. De hackade kronbladen från ringblomma som vi tillsätter precis i slutet, ger en lätt skrubb. Doftsättningen är mild och gjord med lavendel och citrus. Denna tvål passar torr och känslig hy och vid användning som schampo för torrt hår då den är fuktgivande samt vårdar hår/hårbotten.


En specialare i sektionen med våra mest vårdande tvålar är Kök & Trädgård. Med hjälp av det fairtrade-kaffe vi tillsätter i tvålen, hjälper den till att ta bort lukt av lök och fisk. Tvålen är dessutom riktigt återfettande, samtidigt som den skrubbar, vilket gör den utmärkt även för jordiga trädgårdsfingrar och oljiga verkstadshänder. Den skrubbande och rengörande effekten skapas av malt kaffe och blad från ringblommor, medan sheasmöret tillför en krämighet som återfuktar och återfettar nariga händer. Tvålen är milt men friskt doftsatt med citrus och lavendel.Tvålguiden; Vårdande tvålar

I mellanregistret hittar du våra handgjorda ekotvålar som passar för hela kroppen! Med milt rengörande, men även återfuktande, egenskaper passar de torr hy, såväl som blandhy, samt balanserat hår och hårbotten. Här kan du välja mellan fyra doftande sorter och en doftfri som med sina respektive färg och doftsättningar har lite olika karaktär.

Kryddnejlika är en tvål med varm och uppiggande doft, som förutom just kryddnejlika även innehåller apelsin. Morötter och gul lera ger tvålen brandgula färgskiftningar och gör den skonsamt rengörande. 


Mynta & Eukalyptus är med sin uppiggande doft extra uppskattad som duschtvål och hårtvål. Naturliga pigment och nässla ger tvålen dess färggranna och marmorerade utseende. Som hårtvål passar den inte bara balanserat hår och hårbotten, utan är även omtyckt vid torrt hår. Innehåller eteriska oljor med antiseptiska egenskaper.


Röd Lera & Ros, vårdande, återfuktande och rengörande på samma gång. En omtyckt tvål som finns att välja både med och utan doft. Röd lera (illite) ger tvålen milt rengörande egenskaper och tillsammans med rosenté skapar den tvålens fina färg. Leran rengör skonsamt samtidigt som rosenvattnet bidrar till hudens återfuktning. Överskottsoljorna och naturliga glycerinet i tvålen bidrar till att kapsla in fukten. Den doftsatta versionen har en varm ton av patchouli och innehåller torkade rosenblad vilka skapar en milt skrubbande effekt. Varianten utan tillsatt doft är helt slät och har endast rosenblad på toppen vilket gör den mera len mot huden. Vi rekommenderar därför doftfri Röd Lera & Ros för ansiktsrengöring. 


Barrskog, passar hela kroppen och en favorit vid rakning! Ricinoljan ger ett rikligt lödder och den vita leran gör huden hal. Många använder den som ett rak-stick. Tvålen, doftsatt med eteriska oljor av gran och tall, får en härlig doft av skog och passar lika bra i bastun och badrummet. Nässelpulver ger en naturligt grön nyans till tvålen. Passar torr till blandhy och både vårdar och återfuktar. Vid användning som schampo passar tvålen balanserat hår/hårbotten, den är även omtyckt av personer med torrt hår.


Tvålguiden; Djuprengörande tvålar

Tvålarna till höger i tvålguiden är alla gjorda med en mindre mängd överskottsoljor, samt innehåller leror som ökar på de rengörande egenskaperna. Dessa tvålar passar dig med fet hy eller blandhy. För dig med fett hår är de ett utmärkt alternativ till hårtvätt då de är milda för hårbotten, men mer djuprengörande för längderna. Det är oftast någon av dessa tvålar som blir bäst vid byte från från konventionellt schampo till hårtvål, under den så kallade övergångsperioden (läs mer om övergångsperioden här). 


Tvålen Nässla & Björk passar hela kroppen och är extra bra som hårtvål, antingen för regelbunden användning vid fett hår, eller som starttvål för den som är ny inom no poo. Denna tvål är dels berikad med hårvårdande té och oljeutdrag från nässla och björk, dels innehåller den också djuprengörande grön lera samt eteriska oljor vilket är bra för hår och hårbotten. Tvålen passar även fet till blandhy och då leran både djuprengör och återfuktar. 

Rasul & Ringblomma är på samma sätt en tvål som både passar hela kroppen och är extra bra som hårtvål. Berikad med vårdande ringblomsolja och rasullera, vilken rengör håret genom att suga upp fett. Ringblommorna verkar vårdande för hårbotten. Denna tvål finns både med och utan tillsatt doft.


Längst ut på den högra änden av tvålguiden återfinns tvålen Tvätt Städ Disk. Precis som det låter är denna tvål en tvål med många användningsområden. Som en såpa i fast form – innehåller inte starka enzymer, doften bärs inte fram med ftalater och ingen fosfor i produkten.

Den ger dig skonsam rengöring som är bra för dig, ditt hem, på fritiden och miljön. Den finns både utan tillsatt doft, och med mild doft av citrus, eukalyptus och lavendel. För mer tips och kunskap om hur du använder tvålen för de olika ändamålen finns inlägg om det här.


Bra till Ekotvål

Oavsett vilken tvål som i slutändan följer med dig hem, kommer den trivas som allra bäst om den får bo luftigt, och kunna torka upp något mellan tvättarna. Använd vad som passar dig, en tvålhängare med magnet, en luftig luffa-kudde, kanske ett specialdesignat tvålfat i keramik med dropphål och räfflad yta. Eller välj en tvål på rep och häng på lämplig krok. Kanske vill du vara kreativ och hitta på något eget – i så fall får du mer än gärna skicka bild och berätta för oss sen! Även knepet att växla mellan två tvålar är väl värt att testa, för ju mer de hinner torka upp mellan användningarna, desto längre räcker de! 


Från ett par, tre tvålar, har vårt sortiment genom åren vuxit och för att idag bestå av en brokig och mångfasetterad skara. Tillverkningen sker fortfarande enligt samma traditionella metod, men recepten uppdateras, justeras och finkalibreras ständigt. Såväl trotjänare som nykomlingar och specialtvålar är på så sätt levande karaktärer som fortsätter utvecklas. 

Det hela är en organisk process, som bygger mycket på den täta kontakt vi har med våra kunder och med andra små tvålhantverkare runt om i landet. Dessa utbyten är en stor del av vår resa och har resulterat i många av de kunskaper vi är så stolta att kunna dela med oss av idag. För samtidigt som vi lär och inspireras av varandra, så delar vi också resan mot alltmer hållbara livsstilar. Och det fina i kråksången är att för varje liten landvinning som görs, verkar framtiden alltmer som något att längta efter. 


Från extra vårdande till djuprengörandeProduktlänkar från blogginlägget:

Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torr och känslig hy och hår - extra vårdande och återfettande

Torr till blandhy, balanserat hår/hårbotten - vårdar och återfuktar

Fett till blandhy, fett hår - djuprengör


Presentkit

Bra till Ekotvål