Trerätters med Lingonpulver

Trerätters med Lingonpulver

Mina kära kollegor ville komponera en trerätters meny där alla rätter skulle innehålla ingrediensen Lingonpulver från Glommers bär. Sagt som gjort!

Vad sägs som chèvre rullad i lingonpulver på ett knäcke gjord av Bertejauregröt toppad med honung från Öxbäcken i Sävar? Eller en rub till grillat som passar till såväl vilt som svamp eller zucchini med smaker från skogen? Vi rundar upp med en härligt seg kladdkaka med en fräsch frosting med syrliga lingon. Har det börjat vattnas i munnen än?

Theresés Honungstoppad chevré rullad i Lingonpulver på ett knäcke gjord av Bertejauregröt 

Knäcke

2 dl Bertejauregröt 

2 dl kokande vatten 

1 msk mjöl

1 tsk salt

Gör såhär

Sätt ugnen på 150°c. Blanda de torra ingredienserna och häll över det kokande vattnet. Rör om och låt svälla en stund. Tryck ut massan i ett tunt lager på en ugnsplåt, strö över lite havssalt och sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 45-60 min (beroende på tjocklek). Låt svalna och bryt sedan bitar i önskad storlek. 

Topping

Chèvreost, gärna lokalproducerad 

Lingonpulver 

Honung 

ev ruccola eller groddar 

Gör såhär

Häll upp lingonpulver på ett fat. Skär Chevré i ca 1,5 cm tjocka skivor och rulla skivorna i lingonpulvret så att kanterna täcks. Lägg osten ovanpå knäcket och ringla över honung. Toppa eventuellt med lite ruccola eller valfria groddar. Njut! 


Evelinas Rub till grillat med smaker från skogen

Denna rub passar till såväl vilt som till svamp, zucchini eller varför inte en lokalproducerad grillost! 

Rub  

1/5 dl brun farin socker

2 msk lingonpulver

1 msk mortlade enbär 

1 msk lökpulver

1 msk salt 

2 tsk timjan 

1 tsk svartpeppar

1 tsk torkad koriander 

Gör såhär 

Blanda ihop kryddblandningen och förvara den i en glasburk så kan du plocka fram den när lusten faller in. Förvara i rumstemperatur. 

 

Linns Kladdkaka med fräsch lingonfrostning 

Kladdkaka

150 g smör

3 ägg

3 dl socker 

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk vanlijsocker

2 krm salt

Gör såhär

Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna. Blanda äggblandningen och smöret med de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt, gärna i kylskåpet. 

Frosting

200 g cream cheese

3 dl grädde

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk lingonpulver

frysta lingon till dekoration

Gör såhär

Häll alla ingredienser i en bunke och vispa ihop med elvisp. Vispa i ett par minuter tills fortsingen känns fluffig. Spritsa eller bred ut frostingen över den svalnade kladdkakan och dekorera med frysta lingon. Njut! 


Har du något favoritrecept med lingonpulver

Produktlänkar från blogginlägget:

Utvalt från andra kreatörer