Entreprenörsblod och lanthandel i släkten

Entreprenörsblod och lanthandel i släkten

Vad passar inte bättre än en liten historieberättelse om lanthandlar-generna i mitt blod nu när vi blivit nominerade till ICAs entreprenörspris.

Min mormor Karins föräldrar, Ellen och Hugo Romar, drev nämligen en lanthandel i Överboda, några mil väster om Umeå under fösta delen av 1900-talet. De förvärvade affären 1923 och utvecklade en liten lanthandel (som Hugo kallade "bonnhandel") till en affärsrörelse med ett brett sortiment allt från knappnålar till gödsel. Man var kreativ och hittade ständigt nya sätt att öka omsättningen, de sålde allt från egenbakta bullar, hönseri och en hel järnvägsvagn med dräneringsrör. Kanske ligger kreativiteten i mitt blod, eller vad tror du?

De inrymde även postkontoret i sin affärslokal och Hugo utbildade sig till poststationsföreståndare. Affären blev så småningom ansluten till Nordsvenska Köpmanna AB - en föregångare till ICA-organisationen. Så där tänkte jag knyta ihop säcken med dagens nominering och lanthandeln i släkten. 

Huset med Romars lanthandel. Historiebeskrivningarna i denna text tackar jag mammas kusin Eva för.

För att knyta ihop historien ytterligare med vår butik i byn Ratan, så var det som så att min gammelmorfar Hugo faktiskt landsteg just här i Ratan 1919. Han kom i en mindre båt från Finland tillsammans med andra unga pojkar.  De flydde från Finland efter inbördeskriget för att inte riskera att bli inkallad till värnplikten i hemlandet.


Här poserar jag fint vid mina förfäders gamla kassaapparat. Denna vacka pjäs (kassan alltså)  exponerar idag lokal mat i vår ekobutik i Ratan. Tidigare tjänstgjorde den i min gammelmorfars och gammelmormors lanthandel i Överboda. I inramningen i min hand finns en kaffepåse med butiksnamnet H Romar, och telefonnumret Överboda 1.


I Ratan har det genom tiderna funnits många verksamheter och affärer, bl.a kallas platsen där vi har vår butik för "kolugnsbacken".

När vi ändå pratar entreprenörskap i blodet ska inte förglömmas att min morfar drev en målerifirma i Umeå, du kanske känner till Martin Olofssons måleri? Och att mina föräldrar, på sidan av sina statliga jobb, drev ett skogs-och jordbruk med kor, får, grisar och höns under hela min uppväxt. Så nog har jag lite entreprenörskap i blodet alltid 😉