Tvätta dina ull- och sidenplagg med mild tvål

Tvätta dina ull- och sidenplagg med mild tvål

Har du provat fast tvål som tvättmedel för ömtåliga kläder?

Lager-på-lager metoden är det som gäller ute på tur i skog och mark - är du som jag helt frälst när det kommer till ullkläder? Vare sig du vandrar på kalfjället, är ute i bärskogen eller på fisketur så gäller det hålla sig varm och torr. Undvik därför kläder som drar åt sig fukt och som tar lång tid att torka, till exempel kläder i materialet bomull. Välj istället material som transporterar bort fukt, till exempel ull.  

Visste du att ull värmer även när den är blöt? 

Ull är nämligen ett proteinfiber som vid fukt blir krulligt vilket ökar antalet luftmolekyler som binds på ullproteinet med friktion. Luftlagret ger ett varmare plagg. När ull absorberar fukt som övergår till vatten avges värme.

Ull har även antibakteriella egenskaper vilket gör att ullplaggen inte börjar lukta svett som andra material gör efter intensivt bruk. Detta gör att ullplaggen inte behöver tvättas lika ofta. För att plaggen ska hålla längre räcker det i första hand att vädra plaggen. 

Men när du vill tvätta dina ullplagg fungerar vår hushållstvål Tvätt - Städ - Disk utmärkt!  Det gäller även för sidenkläder.


Hushållstvålen Tvätt - Städ - Disk är en såpa i fast form som kan användas som ulltvättmedel och till sidentvätt. 

Tvålen tillverkas i vårt tvålmakeri i Ratan, där vi uteslutande använder ekologiska oljor, och kallrör alla våra tvålsorter för hand. När det kommer till just hushållstvålen proportioneras oljorna för att nästan helt förtvålas. Slutresultatet är en maximalt rengörande tvål, ett tvättmedel som är enzym-, fosfat- och ftalatfri. Tvålen har även vårdande egenskaper tack vare glycerinet och viss överfettning som sker under processen, en tvåltensid är ett milt rengörande ämne och därför skonsam för känsliga kläder. 

Tvätt - Städ - Disk finns i både block och riven till flingor för ännu enklare hantering. Du kan också välja med eller utan doft beroende på vad du föredrar. 

Tvätt i maskin: När du ska tvätta dina ull- och sidenkläder i tvättmaskin kan du stoppa tvålen direkt i tvättmedelsfacket, där den självdoserar sig. Den milda tvålen är särskilt bra vid fintvätt eller lätt smutsig tvätt. Tips! Alla tvättmaskiner är olika utformade. Lägg tvålen i en linnepåse som du sätter fast i tvättmedelsfacket. Eller fyll någon matsked tvålflingor i en linnepåse som kan läggas i trumman. Hela den fasta tvålen ska såklart inte läggas i trumman för tvätt - då försvinner nästan hela!

Handtvätt: Om du vill tvätta de ömtåliga kläderna för hand går det bra att lösa upp våra tvålflingor i ljummet vatten för att sedan tvätta kläderna för hand. 

Efter ca 25 tvättar när tvålen börjar vara på sluttampen och har minskat i storlek, kan du lägga tvålbiten i en liten linnepåse för att förhindra att den sköljs med in i tvättrumman. Det går också bra att riva tvålen eller använda våra tvålflingor direkt i tvättrumman.


Skötselråd

Tvålarna trivs bäst om de får hänga eller ligga luftigt, tex på ett luftigt tvålfat eller på en luffa-kudde. Då hinner tvålarna torka upp mellan användningarna och räcker längre! Om du tvättar ofta kan det vara bra att växla mellan två tvålar så att de hinner torka upp mellan tvättarna.  

Läs mer om Lager-på-lager metoden hos Svenska Turistföreningen här!

Vill du läsa mer om olika material vid val av underställ? Friluftsfrämjandet djupdyker i saken här! 


Läs mer om tvålarnas användningsområden på tur här:


Produktlänkar i blogginlägget

Handgjord Ekotvål

Bra till Ekotvål