Sproutly - groddar och skottGroddar och skott går att odla året om och är ett perfekt sätt att få tillgång till färska ekologiska grönsaker varje dag.  Att odla groddar och skott är enkelt – du behöver bara frön, vatten och något att odla i. Här hittar du ekologiska frön för groddning från det svenska företaget Sproutly samt bra tillbehör till groddning.

Lär vår blogg om hur man groddar här!


Frågor och svar om groddning;

Ska groddarna växa i ljus eller mörker?

Solljus kommer i de flesta fall att göra groddarna grönare, vilket i sin tur kan förändra smaken åt det beskare hållet, solljuset tar bort den söta smaken. Att odla dem i totalt mörker är inget måste, men kan vara att föredra för vissa sorter. 

Om groddarna bara låts gro i 3 dagar kommer inte ljuset hinna påverka grodden och smaken. 

Hur blir mina groddar vitare och mindre bäska?

Låt groddningen ske mörkt, tex i skafferiet.

Vad är det vita luddet på groddarna?

 “det vita luddet” på groddens svans kallas “fibriller”Det kan förväxlas med mögel men det ingen fara så länge det försvinner när groddarna sköljs. Det vita luddet är endast fukt som får en form som i vissa fall påminner om mögel. Det sker oftast på rädis och kålgroddar som t ex rädisgroddar rapsgroddar, broccoligroddar, grönkålsgroddar. Till skillnad från mögel tar sig rotludd ut från groddens lägsta del av svansen och försvinner  när grodden sköljs med vatten. Mögel kan växa var som helst och försvinner inte av vatten.

Hur länge håller groddar vid förvaring i kylskåp?

Om de förvaras på korrekt sätt så har groddar ett utgångsdatum på 1-2 veckor. Se till att de inte är blöta när de läggs i sluten förpackning!