Mild och skonsam tvål för din hud och dess olika behov

Mild och skonsam tvål för din hud och dess olika behov

Dagens industritillverkade tvål är gjord med starka tensider och torkar lätt ut vår hud. Ändå är den något de flesta ser som en självklarhet, då den erbjuder en smidig och snabb tvätt. Som en av våra allra mest vardagliga produkter, finns här en stor vinning att göra för den som byter till en skonsam ekologisk hantverkstvål. En till synes liten förändring som skapar positiva effekter för både dig och miljön. 

Det är skillnad på tvål och tvål. Konventionella tvålar som vi hittar i våra livsmedelsbutiker idag, både fasta och flytande, är oftast väldigt lika varandra i det att de snabbt torkar ut vår hud och tär på våra ekosystem. Vänder du på förpackningen hittar du den ena kemikalien efter den andra listade i innehållsförteckningen. Den fasta, ekologiska hantverkstvål som oftast produceras i liten skala och säljs av oss och liknande tvålhantverkare är en helt annan historia. För att förstå hur något som ser så lika ut kan skilja sig åt så mycket börjar vi med en kort historielektion och grundkurs i tvåltillverkning.


Vad är skonsam tvål? 

Äkta tvål, hantverkstvål, naturtvål, ekotvål, gammeldags tvål - kärt barn har många namn. Vi menar att dessa är en högkvalitativ och småskaligt tillverkad produkt som för de allra flesta av oss moderna tvålkonsumenter är en mer eller mindre ny bekantskap - även om våra förfäder bara några generationer tillbaka faktiskt kokade sin egen tvål (eller såpa) hemma.

Precis som med många andra varor, började nämligen tillverkningen av tvål att under 1900-talet effektiviseras och industrialiseras, i och med dessa förenklade processer, kom billigare och sämre råvaror in i bilden. Tvål som produkt började få dåligt rykte, och utkonkurrerades av flytande rengöringsprodukter, som såldes specifikt med argumentet att de inte innehöll just tvål. Dessa produkter baserades dock på starka kemikalier, och var i själva verket ännu mer uttorkande än hantverkstvålarna. Idag säljs både fast och flytande tvål av denna industrialiserade sort i våra livsmedelsbutiker, och det är vad vi syftar på när vi säger konventionell tvål. 

I vårt sortiment hittar du den äkta tvålen; nämligen traditionellt tillverkad hantverkstvål av olika sorter. Vi gör milda tvålar som används som hårtvål istället för schampo, vårdande och mjukgörande tvålar för känslig hud, tvål för städning, disk och tvätt som rengör utan att torkar ut huden på den som diskar/städar. Trots olika egenskaper och användningsområden, har de dock alla något viktigt gemensamt. Tvålarna vi tillverkar är både milda och återfuktande för våra kroppar, och skonsamma för vår miljö.Anledningen till att våra tvålar kan vara rengörande och vårdande på samma gång har att göra med både tillverkningsmetoden och ingredienserna. Vi använder endast ekologiskt certifierade/naturliga ingredienser och huvudparten av tvålen består av svensk kallpressad rapsolja. Varje tvålsort är kallrörd och hela tillverkningen sker för hand, vilket betyder att vi har fullständig kontroll och kan följa och styra processen för varje tvål från start till slut. När vi tillverkar tvålen använder vi också ett överskott av ekologist odlade oljor, vilket skapar en så kallat överfettad tvål; en tvål där en viss del av oljorna inte förtvålas, utan finns kvar och kan komma huden tillgodo när du tvättar dig. Huden och glycerinet 

Glycerin är ett ämne som binder fukt, och vår hud tillverkar det på egen hand för att hålla sig smord, mjuk och rustad för slitage. Kanske har du också hört talas om glycerin i tvålsammanhang, eftersom det även bildas naturligt under tillverkning av tvål. 

Även det glycerin som finns i en tvål är till nytta för vår hud. All typ av tvätt av huden, även den med bara rent vetten, leder nämligen till vätskeförlust. Det hela handlar om ett läckage som uppstår till följd av en rubbad jämvikt; glycerinet i vår hud släpps ut för att skapa balans i miljön utanför huden, d.v.s i vattnet som inte innehåller något glycerin. Om det råder jämvikt när vi tvättar oss med en tvål som innehåller glycerin, stannar glycerinet kvar i våra hudceller, vilka då kan kan fortsätta binda fukt i högre utsträckning efter tvätten. Förenklat kan man alltså säga att tvålens glycerin hjälper huden att behålla fukt efter att man tvättat sig.

I konventionell, industriell tvåltillverkning tas det glycerin som bildas bort, för att fiffigt nog användas i andra produkter som säljs som komplement till tvålen, till exempel hudkräm. Vid tvätt med konventionell tvål lakas därför kroppens glycerin ut i högre utsträckning. Eftersom denna typ av tvål inte heller innehåller några överskottsoljor blir det hela en mycket uttorkande historia. 

Vår handgjorda ekotvål som dels får behålla sitt glycerin och dessutom är överfettad, har väldigt lite gemensamt kvar med den tvål som säljs i våra dagligvarubutiker. För i en tvål där glycerinet finns kvar, kan smutsen som samlas på huden lösas upp och tvättas bort samtidigt som det kroppsegna fuktbindande glycerinet stannar kvar. Överskottsoljorna bidrar i sin tur till att huden får smörja in sig ytterligare.


Tvålar för all sorts hud

Använder du idag en vanlig tvål för att tvätta kropp, händer och ansikte så kan vilken av våra tvålar som helst göra stor skillnad. Men vi har ju alla våra olika behov, och vårt sortiment är utformat med detta i åtanke. I vår tvålguide kan du se vart respektive tvål befinner sig på en skala från de mest återfuktande till de mer djuprengörande. Denna skala kan om du vill ge en fingervisning om vart du kan börja leta efter just din tvål. Guiden delar in tvålarna i tre grupper, med de allra mest återfuktande tvålarna till vänster, de mer djuprengörande till höger, och de mellanfeta varianterna i mitten. Tvålarna har utöver det individuella egenskaper beroende på vilka specifika oljor som använts, de leror, blomblad, dofter som tillsatts och så vidare. I toppen av tvålguidens sektioner finns tydliga hänvisningar till vilken hudtyp vi rekommenderar tvålarna till. Generellt gäller att ju torrare hy, desto mer vårdande tvål behövs, och desto längre åt vänster får du kika i guiden. Vill du ha en mer effektivt rengörande tvål går du åt höger. Våra sorter utan tillsatt doft är något vi generellt rekommenderar till barn och till dig som inte tål parfymerade produkter. Vid mycket känslig hud rekommenderar vi också dessa. 


Torr och känslig hud

De fyra tvålsorterna Shea & Avokado, Lavendel, Ringblomma & Citrus utgör den allra mest vårdande delen av vårt sortiment. Här finns även Kök & Trädgård som en liten specialare, då den är extra återfuktande men samtidigt rengör bra med hjälp av skrubbande kaffekorn. 

Även om alla våra tvålar är milda, är tvålarna i den här änden lite extra överfettade och komponerade för en maximalt skonsam tvätt som även bidrar till hudens återfuktning. Som kroppstvål för extra torr och känslig hy är någon av dessa sorter bäst. För ansiktstvätt och sminkborttagning är Shea & Avokado som är mycket fet bra, allra helst den doftfria versionen. Har du mycket känslig hy kan det vara bra att också efter tvätt kapsla in fukten med någon droppe arganolja.


Intimtvätt

Till intimtvätt rekommenderar vi att använda en ekologisk kallpressad olja, du kan ta någon från skafferiet eller allra helst en lättare olja som vår ekologiska tefröolja eller arganolja vilket ofta att föredra. Ett alternativ är att testa Organic by Saras Cleansing Oil Sensitive skin som du också hittar i vår butik. 

Tvålsorterna som är fetare, de med sheasmör, kan fungera men eftersom de också är basiska så kan de ändå vara bra att undvika på känsliga områden – med tillägget att för vissa går det bra ändå. Som vi nästan alltid återkommer till; prova dig fram och avgör vad din kropp tycker. Oavsett olja eller tvål så rekommenderar vi hur som helst alltid doftfritt till intimtvätt. 


Torr hy och blandhy

I mellanregistret hittar du tvålar gjorda för att passa torr hy såväl som blandhy. Här kan du välja mellan fyra sorter som med sina respektive färg och doftsättningar har rätt så olika karaktär; Kryddnejlika, Mynta & Eukalyptus, Röd Lera & Ros samt Barrskog.  

Mynta & Eukalyptus har en fräsch doft och gillas som duschtvål av många. Barrskog som innehåller mycket ricinolja är också omtyckt som sminkborttagare. Undvik dock kontakt med ögonen; för ögonsmink ta någon lätt olja först och sen tvätta resten av ansiktet med tvålen. 

Alla sorter i mellanregistret innehåller lera, vilket också kan vara skönt som lättare peeling vid ansiktstvätt och då är den doftfria versionen av Röd Lera & Ros fin att använda. 


Blandhy och fet hy

Tvålarna Nässla & Björk samt Rasul & Ringblomma hittar du längst till höger i tvålguiden. Dessa är gjorda med en något mindre mängd överskottsoljor, samt innehåller leror som bidrar med djuprengörande egenskaper. Dessa tvålar passar dig med fet hy eller blandhy. 


Fast eller flytande, det är frågan...

Sedan start har vårt sortiment bestått av fasta tvålar, då flytande tvål generellt är mer resurskrävande. Såväl vattenförbrukning och förpackningsmaterial (ofta plast), som utrymmeskrävande transporter med ökad bränsleförbrukning spelar in. Eftersom flytande tvål egentligen inte har någon specifik tvättegenskap som gör den bättre än fast tvål, har vi länge valt att inte prioritera en sådan i sortimentet. 

Men som med allt annat är det en balansgång. Vi vet att många tycker det är smidigt med flytande tvål, och kanske skulle en sådan i sortimentet sänka tröskeln för fler att testa skonsam, handgjord ekotvål? I år gör vi därför slag i saken och testar under sommaren något nytt! På plats i Ratan (för att slippa långa transporter) kommer vi att erbjuda vår första flytande tvål, till försäljning på lösvikt att fylla upp i din egna tvålpump som du tar med till butiken.

Att övergå från konventionell tvål för tvätt av just huden är för de allra flesta en mindre affär jämfört med att byta ut sitt schampo, raklödder, tvätt- eller diskmedel. Men lika liten som omställningen är, lika stor är den positiva förändringen som tvålen kommer med. Hoppas att du efter denna introduktion till hantverkstvål och hud känner dig peppad att börja testa loss och kanske hitta en favorit som passar just dina behov! Produktlänkar från blogginlägget:

Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torr och känslig hy

Torrhy och blandhy

Blandhy och fethy


Malin i Ratan - Bra till Ekotvål


Utvalt från andra kreatörer