Volym och tjockt hår

Volym och tjockt hår

Visste du att många upplever att de får mer volym i håret när de tvättat håret med våra ekotvålar ett tag?

Att hitta rätt tvål för sitt hår kan ibland behöva sitt utforskande och behoven kan också förändras över tid. Fördelen med naturlig hårvård är att du ger kroppen en chans att uttrycka sig, och dig själv en chans att både se, tolka och möta signalerna. 

Vi har därför skapat ett serie inlägg om hårets olika kvalitéer och behov. Vi har sammanställt tips från våra år med hårtvål, baserade på både egna och kunders erfarenheter. Klicka här för att komma till alla inlägg. 


En fråga vi med jämna mellanrum får är hur man kan hjälpa volymen på traven, särskilt då man har ett så kallat skandinaviskt hår med tunna hårstån och mjukt fall. Eller så kanske upplevelsen efter tvätt med hårtvål är att håret lämnas med en vaxig hinna och känns lite tungt, och därav tappar lite av sin volym. 

De tvålar du hittar från högra delen av vår tvålguide funkar oftast för dessa önskemål. Eftersom de är mer djuprengörande ges håret en lättare känsla jämfört med de som är mer överfettade och vårdande (vänstra delen av guiden). Vi har skrivit ett separat blogginlägg om tvålguiden och om respektive tvålar i kategorierna. Läs mer om det i Tvålguiden - en hjälpande hand


Utöver tvålen finns några andra tips att testa. Gör gärna en rasul-detox först (dock ej om du har blekt håret). Du kan sen också varva tvåltvättar med rasultvättar om du tycker att du periodvis får för fett/vaxigt hår. Surskölj kan också vara en bra idé, särskilt om du bor i område med kalkrikt hårt vatten. Testa hibuiskus eller citronvatten eller utspädd äppelcidervinäger. 

Något vi även varmt rekommenderar är den så kallade borstmetoden; att varje dag (helst på kvällen) borsta håret cirka 100-tag, och även borsta innan varje hårtvätt. På så vis stimuleras hårsäckarna i hårbotten, vilket på sikt kan ge en märkbart ökad känsla av volym och självfall. Det skapar även en god hårbottensmiljö på fler sätt.

Är man ny till hårtvål och upplever håret som tungt handlar det oftast om den så kallade övergångsperioden (läs mer om övergångsperioden här) Efter en tid med bättre hårtvättsalternativ så ger det med sig. För vissa går det fort över medan andra får kämpa på i några månader. 

Tjockt hår

För dig med tjockt, glansigt hår och glatta hårstrån (asiatiskt hår) rekommenderar vi någon av de fetare tvålarna t.ex Shea & Avokado eller eventuellt någon mer mot mellanskiktet. Se vår tvålguide, Tvätt för hud hår och hem. Blir det för fett så vandrar du åt höger i diagrammet. Den här typen av hår brukar behöva fukt & smörjning för att inte bli glans eller livlöst. 

Vi rekommenderar också surskölj med någon metod, äppelcidervinäger utspädd eller Hibuskus te för att ge både glans och hjälper att skölja ur tvålrester.Vill du lära dig mer om hår&tvål? Klicka här. Produktlänkar från blogginlägget:

Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torrt hår - extra vårdande och återfettande


Balanserat hår/hårbotten - vårdar och återfuktar


Fett hår - djuprengör


Bra till Ekotvål