Basen i vår Ekotvål

Basen i vår Ekotvål

Handgjord Ekotvål är så mycket mer än bara en tvål!

Huvudingrediensen i våra handgjorda ekotvålar är KRAV-märkt kallpressad svensk rapsolja, som förtvålas tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor. Vid förtvålning av oljorna bildas glycerin som återfuktar huden. Detta till skillnad från industritillverkade tvålar som ofta utsätts för en process för att ta bort glycerinet som bildas naturligt vid förtvålningen. Detta gör den industri-tillverkade tvålen mindre mild och vårdande. Vår ekotvål är istället överfettad och återfuktar din hud.

Vi använder enbart ekologiska vegeta- biliska oljor i våra tvålar. De råvaror vi väljer att arbeta med är det som utgör grunden och hela upplevelsen av tvålen. Därför väljer vi våra råvaror med omsorg, för såväl en slutprodukt med hög kvalité men även för att stödja producenter vi tror på.

Vi är stolta över våra samarbeten med våra producenter och vi tänkte fördjupa oss och berätta mer om våra råvaror som utgör basen i ekotvålen:

  • Kallpressad Rapsolja från Gunnarshög
  • Kakaosmör från Jenny på Nordic Chocolate

Kallpressad Rapsolja från Gunnarshög

Huvudingrediensen i våra handgjorda ekotvålar är KRAV-märkt kallpressad svensk rapsolja från Gunnarshög på Österlen. Gunnarshögs gård drivs av Erik, Anja, Lisbeth och Gunnar. Såhär beskriver de sin verksamhet:

“Rapsen odlas på vår egen gård eller alldeles i närheten - vilket ger oss full kontroll över hela produktionen, från frö till flaska. Kallpressningen sker på gården och är en mycket skonsam process, som med låg temperatur och mekanisk kraft trycker ut oljan ur fröna. Detta ger rapsoljan högsta kvalitet, med naturligt gyllengul färg och härligt nötig smak."

"Vi värnar om vår miljö och jobbar varje dag med att utveckla vår verksamhet för att den ska vara så hållbar som möjligt. Vi tar hand om restprodukten från skörden av rapsfrön, halm och ogräsfrö. Detta avfall tillsammans med rapsolja vi sorterar bort av kvalitetsskäl används till uppvärmning av våra lokaler, året runt. Vi hoppas och tror också att vår lokala produktion kan bidra till en mer levande landsbygd, en hållbar utveckling samt ger dig möjligheten att göra hälsosamma val som ger bra livskvalitet.”

För oss på Malin i Ratan känns det fint och viktigt att veta att basen i våra ekotvålar är av hög kvalité och stödjer svenskt lantbruk.   I vår ekobutik kan du även fylla din medhavda glasflaska med KRAV-märkt rapsolja från Gunnarshög på lösvikt. Otroligt god till matlagning med tydlig nötig smak.

Kakaosmör från Nordic Chocolate

Palmolja är tyvärr en vanlig ingrediens i kommersiella tvålar. Vi har aktivt valt att inte använda oss av den miljökritiserade oljan. Istället för palmolja använder vi kakaosmör vars egenskaper gör tvålen hårdare. Kakaosmöret ger även tvålen ett krämigt lödder och återfuktar huden. 

Genom samarbete med Jenny på  Nordic Chocolate i Umeå handlar vi ekologiskt certifierat kakaosmör som importeras direkt från ett kooperativ i Ecuador, så kallat Direct Trade. Kakaosmöret klassas som Single origin och hämtas från samma plantage som kakaobönorna i Jennys goda choklad.

Kooperativet kallpressar kakaosmöret ur bönorna utan att deodorisera, vilket låter kakaobönans näringsämnen, fantastiska doft och färg få finnas kvar i slutprodukten.  Genom det direkta arbetet med kooperativet får kakaoodlarna både utbildning i jäsningsteknik och mer betalt. Mer betalt än om de certifierat  kakaon som fair trade.

Det är få chokladproducenter handlar direkt med kooperativ utan mellanhänder vilket gör begrepp som Direct Trade ovanligt inom kakaoindustrin. Vi är så glada för samarbetet med Jenny som har både gedigen kunskap och goda relationer till kakaoodlarna.