Oljig hårbotten + fett hår

Oljig hårbotten + fett hår

För dig med oljig hårbotten och fett hår, kan våra mest djuprengörande sorter av handgjord ekotvål vara ett skonsamt och smidigt alternativ för att försöka tygla håret till att återfå sin balans. Oljig hårbotten och fett hår påverkas av många olika faktorer. Det kan handla allt från hormoner till att du använder mössa. Kanske till och med att du tvättar det för ofta så håret torkar ut och börjar överproducera talg.

Att hitta rätt tvål för sitt hår kan ibland behöva sitt utforskande och behoven kan också förändras över tid. Fördelen med naturlig hårvård är att du ger kroppen en chans att uttrycka sig, och dig själv en chans att både se, tolka och möta signalerna. 

Vi har därför skapat ett serie inlägg om hårets olika kvalitéer och behov. Vi har sammanställt tips från våra år med hårtvål, baserade på både egna och kunders erfarenheter. Klicka här för att komma till alla inlägg.

 

Här kan man utgå från tvålarna i den högra delen av vår tvålguide; Nässla & Björk och Rasul &-Ringblomma. Även Barrskog kan vara ett alternativ. Dessa sorter innehåller dels rengörande lera, och är dessutom mindre överfettade än tvålarna i den mer vårdande änden av sortimentet. För någon med både oljig hårbotten och fett hår, kan alltså någon av dessa mer djuprengörande sorter vara ett både skonsamt och smidigt alternativ. Vår test-påse Hår & Skäggvård innehåller tester av dessa tre och kan därför vara en bra start för att hitta vilken som passar bäst.

Gör gärna en rasul-detox, en slags djuprengöring av håret, innan du börjar med någon av hårtvålarna (rekommenderas dock inte om du har blekt håret). Därefter kan du under ditt fortsatta tvättande också varva hårtvål med rasultvättar om du tycker att du periodvis får för fett hår. Surskölj kan också vara en idé, särskilt om du bor i område med kalkrikt hårt vatten. Med sursköljen blir det lite mer glans och håret kan upplevas mindre fett en längre tid. Testa hibiskus eller citronvatten eller utspädd äppelcidervinäger.


Även om det kan vara utmanande, så rekommenderar vi att arbeta mot att glesa ut tvättarna med i alla fall någon dag. För fet hårbotten och fett hår är det många faktorer som påverkar, vilket gör att det finns mycket att testa sig fram med. Några fler tips på vägen kan vara; 

  • Att tvätta örngott och mössor ofta. 

  • Att rengöra sin borste/svinhårsborste med tvålvatten eller honungsvatten. 

  • Att använda torrschampo mellan tvättarna. Du blandar det enkelt själv med lite arrowrot eller potatismjöl och kanske lite kakao om du har mörkt hår. Fördela med puderborste på de mest oljiga ställena och borsta ut i längderna. 

  • Ett annat knep som vi själva brukar ta till vid feta perioder är att varva och göra var 4-5e tvätt med enbart rasullera.

  • Beroende på hur man känner kan man kanske periodvis försöka stå ut med fett hår nån dag och skaffa en huvudbonad eller frisyr för bad hair days, typ pannband, turban eller innemössa. 


På sikt brukar en av effekterna med att använda hårtvål vara just att man kan glesa ut mellan tvättarna. Detta blir möjligt eftersom den mer skonsamma rengöringen tillåter hårbotten att balansera produktionen av det kroppsegna fettet (sebum). Vid tvätt med vanligt schampo vänjer sig hårbotten vid att bli av med sitt smörjmedel och börjar därför överproducera detta. När man slutar tvätta med starka schampon tar det ett tag innan kroppen hittat sin egen balans igen. Har du nyligt övergått från konventionellt schampo, kan den feta perioden alltså ha med detta att göra. Läs mer om detta i vårt inlägg om övergångsperioden. Vilken tvål som passar bäst kan därför komma att förändras längre fram, i takt med att hårbotten frisknar till. 


Vill du lära dig mer om hår&tvål? Klicka här. Produktlänkar från blogginlägget:

Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torr till blandhy, balanserat hår/hårbotten - vårdar och återfuktar


Fett till blandhy, fett hår - djuprengör


Bra till Ekotvål