
Våra tvålar börjar med bra oljor
Att tillverka en riktigt bra tvål är ett hantverk. Valet av ingredienser, proportioner och hur de kombineras gör stor skillnad, både för tvålens egenskaper och hur den upplevs. Sedan starten av Malin i Ratan har vi valt råvaror med stor omsorg, precis som vi tillverkar varje tvålbit med noggrann hand.
Vi strävar efter att använda råvaror som är ekologiskt odlade och/eller kommer från så nära håll som möjligt, även om vi inte alltid kan uppfylla båda kriterierna samtidigt.
En av våra viktigaste basoljor är svenskodlad ekologisk rapsolja. I blogginlägget Från svensk ekologisk rapsolja till vårdande tvål kan du läsa mer om rapsoljan och möta Anja som driver Gunnarshögs Gård, tillsammans med sin sambo Erik, där vår olja produceras.
Vi vill också lyfta fram två andra oljor som spelar stor roll i våra tvålar: kokosolja och olivolja.
Kokosolja - för rengöring och skydd
Den kokosolja vi använder är ekologisk och kommer från odlingar där man odlar utan besprutningsmedel eller konstgödsel. Den är mekaniskt renad och nästan helt utan smak och doft, något vi gillar eftersom kokosdoften då inte tar över i tvålen.
Kokosolja har använts i tusentals år, särskilt i Asien, både inom hudvård och matlagning. Den innehåller mycket mättade fettsyror, framför allt laurinsyra, en fettsyra som på huden kan omvandlas till monolaurin, som i sin tur kan hjälpa till att hålla bakterier borta. Kokosoljan bidrar med hårdhet, lödder och extra rengörande egenskaper – egenskaper som gör tvålen både effektiv och skön att använda. Att oljan är fast i rumstemperatur (den smälter vid ungefär 24 °C) gör den dessutom smidig att jobba med när vi gör våra tvålar.
Kokosoljan vi använder är certifierad enligt både COSMOS och Soil Association, två oberoende certifieringar som säkerställer att oljan producerats med omtanke om både människor och miljö.
Olivolja - en klassiker med lång historia
Olivoljan vi använder är ekologisk och kallpressad. Mer specifikt använder vi "extra virgin" olja, alltså den allra första pressningen som sker inom 24 timmar efter att oliverna skördats. Den framställs helt utan kemiska ämnen och genom kallpressning eller kallextrahering, vilket bevarar de naturliga egenskaperna och näringsämnena.
Extra virgin-olja används främst till mat, men också till högkvalitativa tvålar. "Virgin oil" (jungfruolja), alltså andra pressningen som sker med värme, används också ibland till tvåltillverkning, men vi väljer den kallpressade varianten. Olivolja ger liknande egenskaper som rapsolja i tvål, med en mild och vårdande rengöring som passar även känslig hud. Det är en av anledningarna till att vi tycker så mycket om att använda den.
Ett enda olivträd kan ge upp till 100 kilo frukt per år. Det krävs ungefär 6 kilo oliver för att pressa fram 1 liter olivolja. Idag finns över 300 olika sorters olivträd, och oljans kvalitet beror både på sorten och hur oljan framställs. Olivoljan vi använder är certifierad enligt både COSMOS och Soil Association, två oberoende certifieringar som säkerställer att oljan producerats med omtanke om både människor och miljö.
COSMOS
Cosmos-standarden förvaltas av en icke-vinstdrivande, internationell och oberoende organisation och bygger på fyra grundprinciper:
Att främja användningen av ingredienser från ekologiskt jordbruk och värna om biologisk mångfald.
Att använda naturresurser på ett ansvarsfullt sätt och visa hänsyn till miljön.
Att tillämpa rena tillverkningsmetoder som respekterar både människors hälsa och naturen.
Att integrera och utveckla begreppet grön kemi.
Soil Association
Bakom märkningen står en av Storbritanniens mest välrenommerade organisationer för ekologisk certifiering. De kontrollerar allt från hur råvarorna odlas, till hur de bearbetas och paketeras – för att säkerställa att inget onödigt eller skadligt följer med på vägen. De grundades 1946 och var först i världen med ett certifieringssystem för ekologisk mat. Idag erbjuder de certifieringar för en mängd olika produkter.
Produkter märkta med Soil Association
Innehåller ekologiska ingredienser (och anger tydligt hur stor andel).
Får inte innehålla genetiskt modifierade organismer (GMO).
Tillverkas utan onödiga tillsatser som syntetiska färgämnen eller parabener.
Förpackas med omtanke om miljön.