Jenny's Nordic Chocolate - Bean-to-bar

I den småskaliga chokladfabriken i Umeå tillverkas den norrländska chokladen med hållbarhetstänk och rättvis handel från kakaoböna till chokladkaka. De tillverkar chokladen på riktigt, dvs från böna till kaka sk “Bean to Bar”. Kakaon kommer från ekologiska plantager i Ecuador där odlarna får utbildning och rättvist betalt utan mellanhänder. Där skördas bönorna, jäser och torkas. I ChokladJennys fabrik i Umeå handsorteras bönorna, skalas, rostas och stenmals under låg temperatur för att bevara smak och näringsämnen. Chokladkakorna gjuts för att sedan smaksättas med norrländska örter och bär. 

Hur äter du din choklad? Här delar jag med mig av det bästa tipset från en av Jennys chokladkurser: När du smakar den goda chokladen från Vintage Plantations  ska du låta chokladbiten sakta smälta i gommen, andas in genom näsan och njut av de härliga aromerna.
Vi älskar samarbete, och ett av dem handlar om inköp av kakaosmör. Samma fina kakosmör finns i chokladen som i våra ekotvålar.

Genom samarbete med Nordic Chocolate i Umeå handlar vi ekologiskt certifierat kakaosmör som importeras direkt från ett kooperativ i Sydamerika, "Direct trade". Kakaosmöret klassas som "Single origin" och hämtas från samma plantage som kakaobönorna i Jennys goda choklad. Kooperativet kallpressar kakaosmöret ur bönorna utan att deodorisera, vilket låter kakaobönans näringsämnen, fantastiska doft och färg få finnas kvar i slutprodukten. Genom det direkta arbetet med kooperativet får kakaoodlarna både utbildning i jäsningsteknik och mer betalt. Mer än om de certifierat kakaon som fair trade. Få chokladproducenter handlar direkt med kooperativ utan mellanhänder vilket gör begrepp som direct trade ovanligt inom kakaoindustrin. Vi är så glada för samarbetet med Jenny som har både gedigen kunskap och goda relationer till kakaoodlarna. 


Läs om Nordic Chocolates hållbarhetsarbete här