Torr hårbotten + fett hår

Torr hårbotten + fett hår

Vad är en bra tvål för just kombinationen torr hårbotten och fett hår? Det är en av våra mest återkommande frågor om Hår&Tvål . Även om den här mixen kanske kräver lite mer eftertanke och tålamod, finns det såklart flera saker att testa för att hitta rätt. 

Att hitta rätt tvål för sitt hår kan ibland behöva sitt utforskande och behoven kan också förändras över tid. Fördelen med naturlig hårvård är att du ger kroppen en chans att uttrycka sig, och dig själv en chans att både se, tolka och möta signalerna. 

Vi har därför skapat ett serie inlägg om hårets olika kvalitéer och behov. Vi har sammanställt tips från våra år med hårtvål, baserade på både egna och kunders erfarenheter. Klicka här för att komma till alla inlägg. 


I fråga om tvål så skulle vi rekommendera att först börja med en av våra mer djuprengörande tvålar särskilt framtagna för hårtvätt, det vill säga Rasul & Ringblomma (finns med och utan tillsatt doft) eller Nässla & Björk. De är inte fullt lika överfettade som våra mest vårdande tvålar, och ger oftast en lättare känsla till håret, särskilt den första med rasullera. Eventuellt kan man också vara hjälpt av att först göra en rasul-detox, alltså en slags djuprengöring där du tvättar håret med bara rasullera (rekommenderas dock inte vid blekt hår).

Oftast blir hårbotten bra av att börja använda våra tvålar, även om du börjar i den mer rengörande änden av spektrat. Men när man har torr hårbotten/hy, kan det på sikt ändå vara bra att försöka fasa över och börja använda någon av våra mellanfeta och mer vårdande tvålar. Omtyckta som hårtvålar är då Barrskogstvålen, Röd Lera & Ros, Mynta & Eukalyptus och Kryddnejlika. Om man vid ett sånt skifte upplever att längderna blir för feta kan de med lera i passa bättre, Kryddnejlika och Röd Lera & Ros. Om du behöver gå åt det mer vårdande hållet för hårbottens skull, rekommenderas Mynta & Eukalyptus om du inte är redo att ta steget till våra extra vårdande tvålar.

Om man inte redan gjort det är det också att rekommendera att dra ner på mängden hårtvätt per vecka, t.ex genom att använda torrschampo emellanåt. Du blandar det enkelt själv med lite arrowrot eller potatismjöl och kanske lite kakao om du har mörkt hår (läs gärna Saras Evigas blogginlägg om detta).

Beroende på hur man känner kan man kanske försöka stå ut med fett hår nån dag för att snabba på denna period. Vi vet att vissa t.ex skaffat en "bad hair day - huvudbonad" typ pannband eller snygg innemössa för just detta. 

Mitt bästa knep attt ta till vid feta perioder är att varva och göra var 4-5:e tvätt med enbart rasullera. du använder då vår produkt Rasul-Detox men behöver inte använda den som en inpackning utan bara som ett schampo som du masserar in och arbetar ett tag för mekanisk rengöring innan du sköljer ut leran. Surskölj kan också vara en bra idé, särskilt om du bor i område med kalkrikt hårt vatten. Kanske är det inte den feta känslan som blir bättre, men den "klistriga, spretiga". Med sursköljen blir det lite mer glans och håret kan upplevas mindre fett en längre tid. Testa te från ekologisk hibiskus, citronvatten med en skätt honung eller utspädd äppelcidervinäger. 


Rasul - hårdetox

Andra tips och trix vid fet hårbotten är: tvätta örngottet ofta, sova med uppsatt hår efter att ha svinhårsborstat håret på kvällen, tvätta mössan ofta, de första dagarna efter tvätt ha uppsatt hår så inte luggen hänger ned i ansiktet, då blir det ofta fetare snabbare. 

Eftersom alla våra tvålar fungerar till hårtvätt är det alltid bäst att prova sig fram, förhoppningsvis kan dessa tips vara en vägledning eller hjälp att komma igång! Vill du istället lära dig mer om hela sortimentet har vi ett blogginlägg om tvålguiden som kan hjälpa dig navigera på egen hand. Oavsett säger vi lycka till med det fortsatta tvålandet, kanske är det från dig vi får uppslag till vårt nästa inlägg!


Vill du lära dig mer om hår&tvål? Klicka här. 


Produktlänkar från blogginlägget:

Saras Eviga - kemikaliebanta badrumsskåpet del 1


Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torr och känslig hy och hår - extra vårdande och återfettande

Torr till blandhy, balanserat hår/hårbotten - vårdar och återfuktar


Fett till blandhy, fett hår - djuprengör


Bra till Ekotvål