
Från svensk ekologisk rapsolja till vårdande tvål
Vi är så glada över att samarbeta med Gunnarshögs Gård – familjeföretaget på Österlen som förser oss med kallpressad ekologisk rapsolja från svenska fält. Redan tidigt i utvecklingen av våra tvålar besökte vår grundare Malin gården och fick en rundvisning av Anja, som då arbetade tillsammans med sina föräldrar. I dag driver Anja Persson företaget tillsammans med sin sambo Erik.
Anja har en mångsidig roll och jobbar med allt från produktutveckling och marknadsföring till kvalitets- och miljöarbete. Det bästa, tycker hon, är att få vara med hela vägen – från frö till flaska – tillsammans med det engagerade och sammansvetsade gänget på gården.
Häng med så lär vi oss mer om rapsolja och arbetet bakom!
Vad är skillnaden mellan varm- och kallpressad rapsolja?
Det handlar framför allt om temperatur och process. Kallpressning är en skonsam metod där man använder låg temperatur (max 35°C) och bara mekanisk kraft för att "trycka" ut oljan ur fröna. Den behåller smak, färg och näringsämnen på ett naturligt sätt. Varmpressad olja värms upp för att ge mer utbyte, men förlorar samtidigt mycket av det goda. För Gunnarshögs Gård är kvaliteten och hantverket viktigare än mängden så därför producerar de endast kallpressad rapsolja!
Därför har vi valt svensk ekologisk rapsolja som huvudingrediens i våra tvålar
När jag (Malin) började utveckla våra tvålar var det viktigt för mig att hitta ett hållbart alternativ till de vanligaste ingredienserna – många fasta tvålar innehåller fett från djurindustrin eller palmolja. Dessa ger visserligen en hård tvål, men miljöpåverkan är ofta stor.
Mitt mål var att skapa en formula som både fungerar bra och bygger på miljömedvetna val. Valet föll till slut på svensk, ekologiskt kallpressad rapsolja – en råvara med låg klimatpåverkan och fantastiska egenskaper när den förtvålas. Förtvålad rapsolja påminner mycket om olivolja i sina tvålbildande egenskaper – mjuk, vårdande och skonsam för huden. Efter ett inspirerande besök hos Anja på Gunnarshögs Gård, blev det självklart att deras rapsolja skulle bli hjärtat i våra produkter!
Anja, hur går rapsodlingen till?
Vi sår rapsen på hösten, och den skördas vanligtvis i slutet på juli eller i början av augusti. För att jorden ska må bra och ge oss fin raps år efter år växlar vi gröda – vi har bara raps på samma fält vart femte eller sjätte år. Det ger variation för jorden och en starkare gröda.
Rapsen blommar i maj, då fälten lyser guldgula av små blommor. När blommorna fallit av växer en skida ut från pistillen, där 15–20 små frön ligger och mognar. Dessa får sedan torka i två månader på fältet innan vi skördar dem.
Varför är det viktigt att välja svenskt och ekologiskt?
Vi producerar ju båda delar så för oss är det upp till våra kunder att välja den olja som de bäst föredrar. Vi tror att både det konventionella och den ekologiska odlingen ständigt måste utvecklas för att hänga med i tiden. Klimatförändringar och ändrade önskemål från kunder gör att vi måste vara på tårna.
Vad kan man använda rapsolja till?
Allt om du frågar mig! Rapsolja är otroligt mångsidig. Den passar till stekning, bakning, salladsdressing, majonnäs, marinader – och nu även som hudvård tack vare Malin i Ratan! Den milda, nötiga smaken gör att den lyfter både vardagsmat och festmåltider.
Har du någon favoritsmaksättning?
Jag gillar många av våra smaksatta oljor – men krondill, timjan och chili är favoriterna just nu. Krondill passar perfekt till nykokt potatis med lite salt och peppar. Timjan är ljuvlig till rotfrukter i ugn, och chilioljan funkar suveränt i marinader eller till asiatiskinspirerad matlagning där man vill ha lite hetta.
Är du mer nyfiken på Gunnarshögs produkter och deras gård, besök deras nätbutik för att beställa hem rapsolja av högsta kvalité eller varför inte besöka deras gård och gårdsbutik? Se aktuella öppettider i gårdsbutiken.