Övergångsperioden

Övergångsperioden

Är du redo att gå på en upptäcktsfärd och lära dig mer om tvätt med hårtvål? Med jämna mellanrum får vi glada tillrop från kunder som beskriver hur nöjda de är över att börjat använda vår ekotvål som schampo/balsam. Något vi gissar, som de flesta skulle hålla med om, är att vägen dit kan se minst sagt olika ut...

Vi blir såklart alltid lika glada när någon börjar nosa på våra hårtvålar. Konventionella schampon innehåller silikoner, starka tensider och andra kemikalier som inte är att leka med. Att välja mildare metoder är något både kropp och ekosystem kommer tacka dig för.

Våra rep-tvålar har vi tagit fram särskilt för dig som använder tvålen från topp till tå i duschen - den är lätt att hänga upp och torkar bra i repet.


När man slutar använda starka kemikalier i sin hårtvätt kan det inledningsvis dock märkas av på hår och hårbotten. För vissa funkar det bra att börja med tvål rakt av, men för många väntar några veckors övergångsperiod där hårbotten successivt anpassar sig till de mer skonsamma produkterna. Våra tvålar har alla olika egenskaper, och det kan vara så att du börjar med en sort för att byta till en annan då hårbotten så småningom ställt in sig. Beroende på vad övergångsperioden bjuder på finns det också en uppsjö av andra milda metoder att komplettera och testa sig fram med. 

Uppenbarligen funkar det alltså olika från person till person, och vi alla kan se fram emot vår egna upptäcktsfärd. Genom åren har vi i Ratan gjort våra egna resor och även hjälpt våra kunder med deras, och vi vill gärna dela med oss av dessa erfarenheter och tips. Kanske kan de göra någon annans övergång lite smidigare.


Övergång från konventionella produkter

Steget till No-Poo och att börja tvätta håret med en bra tvål beror förutom på din hårtyp också på vilken metod för hårtvätt som du har använt dittills. Ifall du tidigare har använt ”vanliga” schampon som innehåller SLS (en stark tensid), eller hårprodukter med exempelvis silikoner i så kan övergången kännas av mer. Är håret skadat av t.ex färg/blondering kan olika sorters beläggningar av de tidigare använda traditionella produkterna också lättare fastna i håret. Kanske kommer du uppleva att håret känns lite mer fett i allt från ett par veckor till någon månad, men misströsta inte, det finns som sagt massor med bra metoder att ta till. 

Det vanligaste vi stöter på är att en ny no-poo-användare alltså hamnar i en så kallad fet period. Därför brukar vi rekommendera att börja med våra minst överfettade tvålar - Rasul&Ringblomma eller Nässla&Björk. Vårt tvålsortiment spänner över en skala från mycket återfuktande till djuprengörande, och även om du i slutändan fastnar för en mer återfuktande tvål, så kan man alltså vilja börja med en tvål som befinner sig i andra änden av spektrat. Dessa ger som du kanske gissar en lättare känsla och minskar risken för fett hår i övergångsperioden, något som kan vara särskilt skönt om du har långt hår. 

När du tvättar håret med en mild rengöringsmetod som tvål får du jobba mer mekaniskt, jämfört med schampo som rengör på kemisk väg. Här handlar det mer om att bearbeta fett och smuts genom friktion och massagen stimulerar din hårbotten. Blött hår är mer känsligt än torrt, och att gnugga på hårstråna sliter på dem så försök att så gott du kan att gnugga just mellan hårstråna, i själva hårbotten. Ta någon minut på dig att gå igenom hela hårbotten och skölj sedan noga. Gör gärna två schamponeringar om du har tid, och kom ihåg bakhuvudet också. 


Om du på det här sättet kommit igång med hårtvål och fortfarande dras med en känsla av att håret är fett eller inte helt rent, så kan det vara läge att testa rasul-inpackning. Denna lera funkar som en slags hår-detox och rekommenderas till hår av bra kvalité, naturligt eller är tonat/lätt färgat hår. När du byter tvättmetod rensar och rengör denna inpackning håret från gamla silikonprodukter, kemikalierester och beläggningar från tidigare använda hårprodukter. Den går även att använda som en fristående rengöringsmetod varvat med tvåltvättarna. Dock rekommenderar vi inte att man använder rasul på blonderat hår. 

Efter att tvätten med hårtvål eller rasul tvättats ur, kan du avsluta med en så kallad surskölj av t.ex äppelcidervinäger, hibiskus, citron- eller kamomillte. Vi brukar rekommendera det då någon uttrycker att att håret känns tungt, att tvålen inte tvättas ur ordentligt, eller att man bara vill få lite mera glans. Sursköljen neutraliserar hår & hårbotten samt sluter hårstrået yttersta skikt, vilket ger just glans och mjukhet. För vissa kan sursköljen till en början kännas mer viktig, för att över tid bli ett inslag som förekommer mer sällan. Dock kan det vara bra att fortsätta med regelbunden surskölj om man har hårt vatten, detta för att bli av med beläggningar. 

Något vi också rekommenderar är borstmetoden; den går ut på att borsta helst 100 tag varje dag i torrt hår, och även innan du tvättar håret. Under övergångsperioden överproducerar nämligen hårbotten sebum, eftersom den blivit van att detta kroppsegna återfuktande fett tvättats bort vid varje schamponering. Ibland misstas detta stadium för att hårbotten blivit torr och fnasig, eller fått mjäll. Men så är alltså inte fallet, det är alltså ett temporärt överskott man märker av. Att borsta sitt hår, eller framförallt hårbotten, hjälper genom att skapa en god hårbottensmiljö. Blodcirkulationen ökar. Hudavlagringar, fett och damm borstas bort från hårbotten. Hudens naturliga sebum stryks ut på längderna där det hjälper till att smörja och ge glan. Borstar du på kvällen hinner stråna absorbera fettet under natten. Musklerna i hårbotten stimuleras och stråna reser sig, vilket ger en märkbart ökad volym från botten. 

Från att man påbörjar sin övergång brukar vi uppmuntra till att försöka tvätta håret mer sällan, allra helst en gång per vecka. Om inte annat sträva mot två. Det här är nog en av de största fördelarna med att gå över till mildare hårtvätt, just att håret till slut inte behöver tvättas lika ofta. Och på vägen dit kan du vara hjälpt av egengjort torrschampo. Du fixar det lätt med kakao/potatismjöl/maizena som borstas ut med puderborste och på så vis fräschar upp håret mellan tvättarna. Om du vill kan du läsa mer om det här. Det hjälper också att byta örngott ofta, tvätta mössor och huvudbonader, eller hitta någon fin sjal/pannband eller mössa att vara redo med för eventuella bad hair days.


ILLUSTRATION HANNA KARLZON


Ofta börjar alltså resan med no-poo hårtvål med en mer rengörande tvål, och kompletterande metoder som suddar ut skarven mellan det gamla och det nya. När du kommit en bit på vägen kan det dock bli aktuellt att börja utforska mer utifrån vad just din hårtyp behöver. Då kan vår tvålguide vara en hjälp för att hitta vidare, eller våra inlägg med tips för specifika kvalitéer/behov. Om man vill börja gå åt mer återfuktande tvålar kan man hur som helst fortsätta varva med en mer rengörande för att få en smidig övergång. En lätt vegetabilisk olja i topparna kan också vara bra när du kommit förbi perioden av fett hår. Broccolifröolja, tefröolja och arganolja är exempel på sådana.



Sistaschampo eller Rasul-detox

Vi rekommenderar oftast att man bara börjar rakt av med hårtvål och testar sig fram. Men ibland är håret i behov av en sista schampotvätt eller en rasul-detox innan man sätter igång. Många av vår tids hårprodukter innehåller silikoner vilket skapar seglivade beläggningar på håret. Ibland kan det vara svårt att få bukt med detta utan att använda starka tensider som just SLS. Ett så kallat sistaschampo är ett schampo som innehåller SLS men är fritt från silikoner, och kan vara ett alternativ i detta fall. Viktigt att tänka på att ett eventuellt balsam du använder efter detta också behöver vara fritt från silikoner. 

Använder du vår tvättlera (rasul-detox) så blir håret mjukt och glansigt. Du behöver då inte schamponera med tvål i samma tvätt. Att tvätta med lera kan upplevas annorlunda och strävt, men massera in leran noga, gärna extra mycket där du upplever att håret är mer fett eller styvt.

För vissa upplevs det kanske nödvändigt att under en period fortsätta varva tvålen med ett sistaschampo, just för att bli av med de sista beläggningarna.

En annan variant som Malin själv använder är att varva med att tvätta håret med Rasul-lera emellanåt. Särsklit om håret blir får en för fet känsla efter några tvättar. Malin använder rasul-tvätt ungefär en gång varannan månad.

Kommer från Noo-poo

Om du redan har använt dig av bra ekologiska schampon, kanske testat andra hårtvålar eller No-Poo-metoder för din hårtvätt, så kan du direkt prova ut en tvål som är särskilt bra för just din hårtyp. Vår tvålguide visar vilka av våra tvålar som är mer återfuktande respektive rengörande, och vi har även skrivit inlägg om vad som kan funka för olika hårtyper och hårbottnar.  

Oavsett bör du alltid tänka på att massera hårbotten extra noga. Avsluta sedan gärna med en kallskölj, det vill säga skölj håret i kallt vatten det sista du gör. På så sätt sluter sig fjällskiktet på hårstråna, och du får ett hår med mer glans. Andra komplement till hårvård med ekotvål som nämnts tidigare i inlägget, är borstmetoden, surskölj, detoxlera och vårdande lätta oljor. 

Vissa trivs direkt med att använda tvålarna till sin hårtvätt; deras tidigare hårbottensproblem (som till exempel torrt ”mjäll”) försvinner och håret känns tjockare och friskare. Andra möter lite mer motstånd, genom att råka ut för den feta övergångsperioden under en längre tid. Resan ser olika ut för alla, men till slut ställer hårbotten och produktionen av sebum in sig. Och ju mildare metod du använder, desto lättare för kroppen att uttrycka sig och sina behov, och för oss att svara mot dessa. 

Vår erfarenhet är att alla som lyckas med hårtvål tycker att det är så värt det. För många blir det även en ögonöppnare för vad konventionella produkter dagligen utsatt våra kroppar och ekosystem för. Tänk då att kunna tvätta sitt hår bara en eller ett par gånger per vecka, med en miljövänlig produkt som inte kräver onödiga förpackningar. Dessutom handgjord i Sverige! 



Produktlänkar från blogginlägget:

Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål


Torrt hår - extra vårdande och återfettande

Balanserat hår/hårbotten - vårdar och återfuktar

Fett hår - djuprengör


Malin i Ratan - Bra till Ekotvål


Utvalt från andra kreatörer