Surskölj – Vad, när, hur och varför?

Surskölj – Vad, när, hur och varför?

Har du hört talas om surskölj i samband med hårtvätt med hårtvål, men inte riktigt förstått poängen? Eller kanske har du precis börjat med hårtvål och upplever att håret kan känns lite strävt efter tvätt? En surskölj kan göra skillnad för dig som har långt hår, bor där vattnet är hårt, eller om håret är lite slitet.


Vad är egentligen en surskölj? 

Kort sagt: en lätt sur vätska som du sköljer håret med efter tvätt med hårtvål. Den hjälper till att få bort tvålrester som fastnat i håret och kan göra håret både mjukare och glansigare. Många upplever också att det blir lättare att reda ut.

Det kan låta avancerat men det är faktiskt väldigt enkelt. En surskölj kan bestå av något så vardagligt som lite äppelcidervinäger, pressad citron eller kombucha i vatten. Äppelcidervinäger är vanligast men många gillar inte doften av det och därför erbjuder vi Ekologiska hibiskusblad som ger en mild syrlig och fräsch doft i håret.


Hur kan en surskölj fungera?  

Det hela handlar om hur håret reagerar på vattnet du tvättar det med och vad som händer på mikroskopisk nivå. I hårt kranvatten finns det gott om mineraler som kalcium och magnesium. Dessa laddade partiklar fastnar lätt i håret, särskilt om det redan är lite slitet. När du använder en tvål, som i sig är basisk och består av negativt laddade tensider, så kan dessa binda sig till mineralerna och sedan stanna kvar i håret. Resultatet? Ett trassligt, matt eller kladdigt hår som inte känns riktigt rent, trots att det är nytvättat.

En surskölj innehåller milda syror som äppelcidervinäger eller citronsyra som hjälper till att lösa upp och skölja bort mineralerna från håret. Det gör att tvålen inte fastnar, håret återfår sin naturliga glans och blir lättare att reda ut. 

Vad är surskölj och behöver alla en surskölj efter tvätt med hårtvål?

Behöver jag surskölja varje gång jag tvättar håret? 

Det är olika från person till person. En del använder surskölj vid varje hårtvätt, andra bara ibland. Det beror bland annat på hur ditt vatten är, hur långt, slitet och behandlat ditt hår är och vad du själv tycker känns bäst. Testa dig fram och se vad som fungerar för dig och ditt hår!


Ska jag använda surskölj istället för balsam? 

Ja, det kan du absolut göra särskilt om du vill hålla din hårvårdsrutin så minimalistisk och naturlig som möjligt. Men om du gillar känslan som balsam ger i håret och tycker att det är bökigt med surskölj så går det bra att fortsätta använda balsam, se till att välja ett balsam helt fritt från silikoner. Utforska gärna våra balsamkakor från Grön Lycka.

Vad är surskölj och behöver alla en surskölj efter tvätt med hårtvål?

Så här gör du en surskölj

Ta 1 tesked torkade hibiskusblad till 1 deciliter hett vatten, låt dra en stund och sila sedan av. Du kan använda vårt linfilter om du vill ha det extra smidigt. Sedan häller du infusionen över hårbotten efter att du tvättat håret med hårtvål, låter det rinna genom längderna och verkar någon minut. Skölj sedan av håret i svalt vatten. Vissa låter sursköljen sitta kvar i håret men har du väldigt känslig hårbotten så rekommenderar vi att skölja ur den.

Ett tips om du har långt hår: låt längderna ligga i en skål med sursköljen först, innan du häller resten över håret.

Du kan också hälla upp blandningen i en sprayflaska och använda som spraybalsam i handdukstorkat hår.


Vad är surskölj och behöver alla en surskölj efter tvätt med hårtvål?

Bra att veta om surskölj med hibiskus

  • Hibiskus är vackert röd, vilket gör att det kan färga av sig, både på mycket ljust hår och på ljusa handdukar.

  • Infusionen kan förvaras i kylskåp i ett par dagar om du varit noga med hygienen men det bästa är att bara göra den mängd du behöver för stunden.

  • Du kan också använda hibiskusbladen till te eller ge syrlig färg åt iste och drinkar.


Läs fler blogginlägg om hårvård